tovább feszül a húr

2017.08.10. 06:58

Észak-Korea augusztus közepén támadhatna

A Guam elleni támadás terveinek véglegesítése után csak Kim Dzsong Un döntésétől függ, hogy elindítják-e a négy közepes hatótávolságú rakétát – jelentette csütörtökön a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A japán kormány erre reagálva kijelentette: nem tűr el semmilyen provokációt.

Folytatódnak a fenyegetőzések Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Kedden Trump elnök „olyan tűzzel és haraggal” fenyegette meg kedden Phenjant, „amilyet még nem látott a világ”, amennyiben nem hagy fel a provokációkkal. Erre szerdán az ázsiai állam hírül adta, „komolyan mérlegeli”, hogy rakétatámadást hajtson végre amerikai támaszpont ellen egy csendes-óceáni szigeten.

A KCNA a csütörtöki jelentésében „zagyvaságok tömkelegének” nevezte Trump fenyegetését, „csak nyers erővel lehet rá hatni” – írta a hírügynökség, hozzátéve, a rakéták 3356,7 kilométer hosszú pályát futnak majd be, 1065 másodperc alatt, és Guamtól 30-40 kilométerre csapódnak be az óceánba.

A japán kormány felszólította Phenjan, hogy tartózkodjon a további provokációktól, ugyanakkor harcias hangnemet is megütött: „Nagyon fontos fenntartani az Egyesült Államok nukleáris elrettentő erejét ebben a nagyon aggasztó térségi biztonsági helyzetben. Trump elnök ki is jelentette, hogy semmilyen válaszlehetőséget nem zár ki, így a katonait sem, és a japán kormány üdvözli ezt a politikát” – mondta Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter pedig a Kyodo hírügynökség jelentése szerint azt mondta a tokiói parlament alsóházának egyik bizottságában: Japán jogszerűen elfoghat minden olyan észak-koreai rakétát, amely Guam felé tart, hiszen annak fölötte kell elrepülnie, és így veszélyezteti a szigetországot is. Ezzel szemben a szakértők azt mondják: Japán egyelőre nem képes elfogni ilyen rakétát – jegyezte meg a Reuters.

Okonogi Maszao, a tokiói Keió Egyetem emeritus professzora a KCNA jelentésére reagálva azt mondta a Reuters hírügynökségnek: szerinte Phenjan kevésbé fenyegetni akar, inkább figyelmeztet, hogy változások várhatók rakétakísérleti programjában. „Talán azt tervezik, hogy a kísérletképpen elindított rakéták nem a Japán-tengerbe fognak becsapódni (mint eddig), hanem Guam környékén. A bejelentésnek az lehet a burkolt üzenete, hogy ez nem egy valódi támadás lesz” – mondta.

A japán légierő bejelentette csütörtökön, hogy az ország légterében, de a Koreai-félszigethez közel közös légi hadgyakorlatot tartott kedden amerikai bombázó repülőgépekkel. A Kjúsú sziget körüli gyakorlatban két B-1B Lancer amerikai bombázó és két F-2-es japán harci gép vett részt. Az amerikai gépek a Japánnal közös gyakorlat után a dél-koreai légierővel közösen is elvégeztek egy hasonló gyakorlatot – tette hozzá a japán légierő.

Donald Trump amerikai elnök még üzletemberként 1999-ben adott egy interjút a CNN-nek, és ebben arról beszélt, hogy ha ő volna az elnök, megelőző katonai csapást mérne Észak-Koreára. Mint mondta: „veszettül tárgyalnék, és megpróbálnám elérni a lehető legjobb megállapodást”. Hozzátette azonban, hogy ha nem járna sikerrel, akkor „jobb előbb megoldani a problémát, mint később”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!