Konfliktus

2020.06.09. 09:10

Észak-Korea a Dél-Koreával közös „forródrót” megszakításával fenyegetőzik

Észak-Korea a Dél-Koreával közös „forródrót” megszakítását helyezte kilátásba első lépésként, hogy beszüntessen minden kapcsolatot szomszédjával – közölte kedden a KCNA állami hírügynökség.

Phenjan az elmúlt napokban számos heves kirohanásban azzal fenyegetőzött, bezárja a Dél-Koreával közös összekötő irodát és más közös vállalkozásokat, ha Szöul nem vet véget annak, hogy aktivisták a phenjani rezsimet bíráló röplapokat terjesztenek a két ország határán, észak-koreai területen.

A kiadott közlemény szerint ezeknek a történéseknek a fényében Észak-Korea legmagasabb rangú vezetői, közte az ország vezetőjének húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Csol, a Koreai Munkapárt alelnöke azt a véleményt képviselik, hogy Dél-Koreát ellenségként kell kezelni.

Az irányváltás első lépéseként Észak-Korea lezárja a Korea-közi összekötő iroda távközlési vonalait, akárcsak a két ország hadserege és a két ország elnöke közötti forródrótokat.

A Korea-közi összekötő irodát 2018-ban hozták létre Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai elnök három csúcstalálkozójának eredményeként. Az iroda január vége óta ideiglenesen zárva tart a koronavírus-járvány miatt.

A hivatalos bejelentés láthatóan visszalépést jelent a kapcsolatokban, miközben erőfeszítések történnek, hogy Észak-Koreát rábírják nukleáris programjának feladására cserébe az ellene hozott nemzetközi szankciók feloldásáért.

A két Korea jogilag még mindig hadban áll egymással, mert az 1950-53-as koreai háború csak tűzszünettel zárult.

Daniel Wertz, az amerikai székhelyű Észak-Koreával foglalkozó Nemzeti Bizottság nevű testület képviselője a Twitteren azt írta, hogy a távközlési vonalakra leginkább egy válság közepette van szükség, Észak-Korea éppen ezért vágja el ezeket, mert így akar feszült hangulatot kelteni. Bár ez Phenjan elkoptatott játéka, ennek ellenére nagyon veszélyes vélekedett.

A KCNA keddi anyagában azt írta, hogy az észak-koreai nép felháborodott a dél-koreai hatóságok áruló és ravasz magatartásán, akikkel sok elszámolni való van.

A jelentés egyben azzal vádolta meg a szöuli hatóságokat, hogy felelőtlen disszidenseknek megengedik a legfelsőbb észak-koreai vezetés sértegetését. Ezek után a feleknek nincs miről tárgyalniuk állapította meg a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!