Természeti katasztrófa

2019.01.20. 07:32

Erőteljes földrengés történt Chile partjain

Két halálos áldozatról tudni.

6,7-es földrengés rázta meg Chile partjait helyi idő szerint szombat este, ketten szívinfarktust kaptak az evakuálás során, és meghaltak – számoltak be a chilei hatóságok.

Az egyik áldozat egy étteremben vacsorázott, és az épület kiürítése során leállt a szíve – közölték az illetékesek. A földmozgást követően ezreket evakuálásra kötelező szökőár-riadót adtak ki, amelyet nem sokkal később töröltek.

Az amerikai földtani intézet szerint a földrengés középpontja Coquimbo közelében volt, 53 kilométeres mélységben.

Coquimbo térségében mintegy 200 ezren maradtak áram nélkül a rengést követően.

Megelőző szándékkal vasárnapra lezárták a Chilét Argentínával összekötő hegyi utat – mondta el az ország keleti részén található Elqui tartományt vezető Daniela Norambuena. A Paso de Agua Negra mindaddig zárva marad, amíg meg nem győződnek biztonságáról és járhatóságáról – tette hozzá.

Chilében a földmozgások nem számítanak ritka jelenségnek. 1939-ben 28 ezren vesztették életüket egy 7,8-es erősségű földrengésben. A valaha feljegyzett legerősebb földrengés is itt történt, a 9,5-es erősségű földmozgásban 1655-en haltak meg 1960-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!