Terrorizmus

2021.05.18. 06:00

Erdogan: megölték a PKK szíriai katonai parancsnokát Irakban

A török hadsereg alakulatai megölték a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet Szíriáért felelős főparancsnokát Irakban – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az állami televízióban közvetített beszédében.

A török elnök szerint a Sofi Nurettin harci néven ismert kurd parancsnokot felelősség terheli 13 török túsznak a halálában.

Törökország április végén indított újabb katonai offenzívát az észak-iraki hegyekben megbúvó PKK fegyveresei ellen.

Bár a Kurdisztáni Munkáspárt főhadiszállása az Irak északkeleti részén fekvő Kandil-hegységben van, a szervezet Délkelet-Törökországban tevékeny, ahol 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért. A török hadsereg az elmúlt két évben rendszeresen hajtott végre hasonló műveleteket az iraki határ túloldalán Bagdad és a félautonóm iraki Kurdisztán tiltakozása ellenére.

A PKK-t Törökországon túl az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tartja.

A török biztonsági erők és a PKK közötti több évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

Ankara azt állítja, hogy a PKK harcosai az év elején a török biztonsági erők 13 tagját ejtették túszul, akiket aztán a határvidéken kivégeztek. A holttesteket február elején találták meg szintén egy katonai művelet során. A PKK ezzel szemben azt állítja, hogy ezek az emberek a török légierő bombázása közben vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!