A falurombolás szimbóluma

2019.01.18. 22:30

Épül az Összetartozás Temploma Bözödújfaluban

A cölöpözési munkálatok nagyon gyorsan haladnak, a kivitelező szerint maximum január végéig kerül az összes tartóoszlop a végleges helyére.

Elkezdődtek csütörtökön az Összetartozás Templomának cölöpözési munkálatai az egykori Bözödújfaluban – közölte pénteken az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatal. A kivitelező cég, a Bözödújfaluért Egyesület képviselői és Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere december végén tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen, ahol beszámoltak az addig elvégzett munkákról és jelezték, hogy az ünnepek miatt néhány hétre leállnak a munkálatok. A szünet véget ért és teljes erővel dolgoznak a helyszínen az építkezési gépek – írja a Maszol.

Mint decemberben Seres Tamás, a Katan Consulting kft mérnöke elmondta, összesen 30 darab, 12 méter mélyre lehelyezett, egyenként 88 cm átmérőjű cölöpökön fog állni a vízből kimagasló Összetartozás Temploma, amely

a falurombolás szimbólumaként, felekezeti hovatartozás nélkül lesz mindenki temploma, és hirdeti az egykori Bözödújfalu létezését valamint tragédiáját.

A cölöpözési munkálatok nagyon gyorsan haladnak, a kivitelező szerint maximum január végéig kerül az összes tartóoszlop a végleges helyére. Jelenleg 14 oszlopot helyeztek már le annak a speciális technikának köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy az említett mélységig lefúrjanak, majd bebetonozzák az alappilléreket, az időjárás viszontagságaitól függetlenül.

Várják az adományokat

A Bözödújfaluért Egyesület adományokat gyűjt a templomépítésre. Az eddigi támogatási módok palettája színesedett a Facebook adománygyűjtési lehetőségével, amellyel a bankkártya-tulajdonosok okostelefonjukkal a világ bármely részéről adományozhatnak. Az Összetartozás Templomának építési költségei, összesen 300 ezer euróba kerülnek.

Az egyesület beszámolója szerint ez idáig csak az alapozási munkálatokra sikerült közadakozásból összegyűjteni a pénzt. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy bármilyen kevéssel is, lehetőségükhöz mérten járuljanak hozzá a templom felépítéséhez, visszaadva a száműzött bözödújfalusiak településének szimbólumát.

A tervek szerint az Összetartozás Temploma 2019. júliusára készül el, és az augusztus első szombatján megszervezett Bözödújfalusi Találkozón adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!