háború után

2021.06.21. 19:10

Enyhítette Izrael a Gázai övezet blokádját

Enyhítette Izrael a Gázai övezet blokádját egy hónappal a május eleji légi háborút lezáró tűzszünet megkötése után.

Az izraeli hatóságok közlése szerint hétfőtől ismét engedélyezik a mezőgazdasági termények exportját a palesztin területről, és lazítanak a személyek mozgásának korlátozásain, valamint újraindulhat a postai szolgáltatás is. Az enyhítések addig maradhatnak fenn, amíg a biztonsági helyzet stabil marad – közölték.

A halászati exportot viszont továbbra sem engedélyezik a palesztin övezetből, és a helyi szakszervezet szerint ez nagyon rosszul érinti a halászokat.

Jahja Szinvar, a Hamász radikális palesztin mozgalom vezetője egy ENSZ-delegációval folytatott egyeztetése után arról beszélt hétfőn újságírók előtt, hogy Izrael „zsarolja” a palesztin csoportokat a gázai humanitárius helyzet megoldásával. A Hamász-vezető ezzel feltehetően arra utalt, hogy

Izrael azt követeli a palesztinoktól, hogy engedjenek szabadon fogva tartott izraelieket.

Szinvar megjegyezte, hogy az ENSZ képviselői érdeklődéssel meghallgatták a palesztinok észrevételeit, de semmi jelét nem látták annak, hogy szándékukban állna lépéseket tenni a humanitárius válság megoldása érdekében.

Rakétaháború

Május elején tizenegy napos légi háborút vívott az izraeli hadsereg a Gázai övezet iszlamista szervezeteivel. A harcokban a Gázai övezet 254 lakója és tizenhárom izraeli vesztette életét. A tűzszünet május 21-én lépett életbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!