bűnügy

2017.12.20. 14:04

Embercsempészbandát lepleztek le

A gyanú szerint 82 migránst juttattak át a határon.

Tizenhét embert fogtak el szerdán a szerb és a horvát hatóságok közös akciójának keretében; azzal gyanúsítják őket, hogy több tucat migránst csempésztek át az Európai Unióba – közölte a szerb belügyminisztérium.

A közlemény szerint a szerb belügyi szervek, valamint a szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség több hónapon keresztül nyomozott az embercsempészbanda ellen. A gyanú szerint a csoport tagjai 82 afganisztáni, iraki és iráni migránst csempésztek át Szerbián és Horvátországon keresztül Nyugat-Európába. A csempészek a bevándorlóktól fejenként 1500 eurót kértek a műveletért.

A szerb rendőrség 12 szerb és egy afgán állampolgárt tartóztatott le, míg horvát kollégáik négy embert fogtak el szerdán.

A migránsválság tetőzésének idején, 2015-ben és 2016-ban mintegy egymillió ember vonult át Szerbián, céljuk az Európai Unió elérése volt. A hivatalos adatok szerint jelenleg körülbelül 4500-an vannak a nyugat-balkáni országban, legtöbbjük a befogadóközpontokban tartózkodik, de néhány százan a magyar és a horvát határhoz közeli erdőkben és elhagyatott házakban húzza meg magát, hogy embercsempészek segítségével mihamarabb Nyugat-Európába juthasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!