Beauval zoo

2017.08.06. 22:35

Először jöttek a világra pandabébik Franciaországban

Az állatkert kamerákat szerelt fel az anyaállat szobájában, hogy a látogatók addig is láthassák az újszülöttet, amíg élőben is biztonságosan meg lehet őt mutatni.

Először születtek kölykei egy óriáspandának a franciaországi Loire-vidék Saint-Aignan-sur-Cher városának Beauval állatkertjében, az ikerpár egyike azonban röviddel világra jötte után elpusztult.

A Kínából kölcsönbe kapott nőstényt, Huan Huant napokon át tartották szigorú megfigyelés alatt, a péntek éjjeli szüléskor kínai specialista is csatlakozott az állatorvoscsoporthoz.

„Az első kölyök igen gyorsan jött, Huan Huan magához ölelte, tisztára nyaldosta. A második bébi 14 perccel később érkezett, ekkor az anya magára hagyta az elsőt, hogy a másodikkal foglalkozzon” – mesélte az orvoscsoport egyik tagja.

Ugyan egy kifejlett nőstény óriáspanda akár 125 kilogrammot is nyomhat, az újszülött bocsok általában alig 120 grammos.

A vadon élő pandák általában egy bocsot ellenek, az apró, vak bébiknek még szőrzete sincs.

A 86 kilogrammos Huan Huan második bocsa 142,4 grammal született, 21,4 grammal volt több, mint testvére. A másodszülött erősnek és egészségesnek bizonyult, az elsőszülött azonban sokkal gyengébbnek: légzési nehézségek léptek fel nála, alig két órát élt.

Az állatkert kamerákat szerelt fel az anyaállat szobájában, hogy a látogatók addig is láthassák az újszülöttet, amíg élőben is biztonságosan meg lehet őt mutatni.

Huan Huan és párja, Jüang Zi 2012-ben kerültek a francia állatkertbe, érkezésüket a Párizs és Peking közötti viszony kedvező jelének tekintették a diplomaták.

Az újszülött hím keresztanyjának Brigitte Macron francia first ladyt kérték fel, aki „nagyon örült” és a „következő hónapokban” ellátogat az állatkertbe.

A nevet Kínában választják ki, a kínai elnök felesége lesz a másik keresztanya. A kis bocsot egyelőre apja után Mini Jüan Zinek nevezték el, a szakértők szerint nagyjából egy hét alatt derül ki, életképes-e.

A pandapár 2022-ig maradhat a Beauvalban, a bocsot két vagy hároméves korában viszik Kínába.

A pandák szaporodását világszerte nagy érdeklődés kíséri, ugyanis már csak mintegy 1800 egyed él vadon Kínában, 400 pedig állatkertekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!