fogságban

2018.02.13. 19:32

Először hoztak ítéletet Nigériában a chiboki lányok elrablásának ügyében

Tizenöt év börtönbüntetésre ítélte a nyugat-nigériai Kainji bíróság a Boko Haram helyi dzsihadista szervezet egyik tagját, aki egyebek között beismerte, hogy részt vett a chiboki lányok elrablásában.

A 35 éves Haruna Yahaya emellett beismerte több gyilkosságban való részvételét is. Bár azzal védekezett, hogy kényszer hatására vett részt a lányok elrablásában, a bíróság ezt elutasította. A bíróság Yahaya mellett két és tizenöt év közötti börtönbüntetésre ítélte a terrorszervezet további 19 tagját.

Nigériában a héten kezdődött meg annak a pernek a második szakasza, amely során a Boko Haram több száz tagja ellen hoznak ítéletet. Egyes források legalább 700, más források legalább 1600 gyanúsítottról szólnak.

A Boko Haram 276, többségében keresztény iskolás lányt hurcolt magával az ország északkeleti részén található Chibokból 2014 áprilisában. A foglyokat arra kötelezték, hogy térjenek át az iszlám vallásra, sokakat közülük házasságra kényszerítettek és teherbe ejtettek elrablóik. A lányok közül mintegy hatvan foglyul ejtése után nem sokkal elmenekült, 2016-ban pedig további 24 nyerte vissza szabadságát. Tavaly májusban a Boko Haram váltságdíj ellenében, illetve fogságban lévő több vezetője elengedésének a fejében 82 lányt elengedett. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 112 lány van jelenleg is a dzsihadisták fogságában.

A Boko Haram elsősorban Nigéria északkeleti részén tevékenykedik, célja egy iszlám kalifátus létrehozása, ám az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

A terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a térségben. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében mintegy 7 millió helyi lakost érint súlyos élelmiszerhiány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!