Járvány

2020.01.31. 08:42

Elfogynak a szájmaszkok a magyar gyógyszertárakból

A megszokott mennyiségnél hússzor több fogyott a téli hónapokban, a nagykereskedések készlete is kifogyott.

Nyíregyháza, 2011. július 1. Hegedûs Andrea (b) és édesanyja, Czövek Zsuzsanna (j) gyógyszerészek, tulajdonosok a Semmelweis-nap miatt csak 12 óráig nyitva tartó gyógyszertárukban Nyíregyházán, az Ungvár sétányon. Az egészségügyi dolgozók munkájának elismerésére ez évtõl július 1-je, a Semmelweis-nap munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók számára, ezen a napon csak ügyeleti készenléti szolgálat van. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

„Nincs, és teljesen felesleges keresgélni, sehol nem fog kapni. Szinte minden patika ajtajára ki van írva, hogy nincsen szájmaszk, a kínaiak felvásárolták, amíg lehetett, ötvenesével, százasával vették. A nagykereskedés is teljesen kifogyott” – ezt a választ kapta a Mandiner, amikor felhívta a budapesti Károly körúton található Madách Gyógyszertárat, hogy lehet-e náluk szájmaszkot vásárolni. Az információ birtokában a lap felkereste Feller Antalt, a Hungaropharma vezérigazgatóját is.

„A Hungaropharmától nem kínaiak vásárolnak, hanem magyar gyógyszertárak, így azt az információt, miszerint kínaiak vásárolták volna fel a szájmaszkokat, kifejezetten tagadni tudom” – nyilatkozta lapunknak a cég első embere. Feller azt is hozzátette,

készleteik kedden valóban elfogytak,

azokat kiszállították a hazai gyógyszertáraknak szerte az országban. A szájmaszkkészletet próbálják folyamatosan utántölteni.

Arról, hogy kik vásároltak a gyógyszertárakban, természetesen Feller Antal nem tud, de mint mondja, „feltehetően magyar állampolgárok”. A Hungaropharmán kívül más nagykereskedők is forgalmaznak maszkokat.

A Hungaropharma Feller elmondása szerint azt tudja tenni, hogy a Magyarországon lévő forgalmazóktól és gyártóktól vásárolnak – hogy ők milyen sebességgel tudják pótolni készleteiket, arról nincs tudomása. Megnyugtatott: a tegnapi rendeléseik nagy részét visszaigazolták, azt, hogy ennek kiszállítása mikor történik meg, pontosan nem lehet tudni. Feller szerint várhatóan néhány napon belül lehet számítani a szállítmányra. Azt nem tudta viszont megmondani, mennyi szájmaszk érkezik, mert a rendelés visszaigazolása és a ténylegesen kiszállított szájmaszkok száma eltérhet. Azt viszont elmondta, hogy

az elmúlt egy héten belül százezernél több maszk fogyott el,

vagyis százezernél több maszkot szállítottak ki hazai gyógyszertárakba.

„Hússzorosa fogyott a téli hónapokban megszokott mennyiségnek, a nagykereskedésekben is elfogyott a készlet„

– mondta a Mandinernek a budapesti Kossuth Lajos téren található Kígyó Gyógyszertár patikusa.

A vásárlóközönség a gyógyszertári dolgozó elmondása szerint vegyes volt: kínaiak, külföldiek, magyarok egyaránt vitték. Arra a kérdésünkre, hogy vitték-e a terméket ötven- vagy százasával, azt válaszolta, nagyobb mennyiségű szájmaszkot egyszerre nem adtak el, igyekeztek elosztani a készletüket, mert látták, hogy sokan vennének belőle. „A dobozokon az látszik, a termék kínai gyártmány, nem tudom, hogy mi várható” – tette még hozzá.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!