régi bűnök

2020.04.07. 23:11

Elfogták Banglades alapítójának gyilkosát

A férfi 21 éven át bujkált a hatóságok elől.

Abdul Madzsed nyugalmazott katonatiszt 1975-ben ölte meg többedmagával Mudzsibur Rahmant, Banglades akkori miniszterelnökét és annak több családtagját.

A hajdani merénylőre kedden reggel csaptak le Dakka egyik peremkerületében, majd pedig bíróság elé vitték – közölte a rendőrség szóvivője.

Madzsedet 1998-ban golyó általi halálra ítélték 14 cinkosával együtt, később 12 főre módosult az ítélet. A férfi azóta volt szökésben. Az ügyésznek azt vallotta, hogy 21 éven át az indiai Kolkatában (Kalkuttában) rejtőzködött, és csak idén március végén tért vissza hazájába.

„Reméljük, hamarosan végre tudjuk hajtani a halálos ítéletet” – mondta Banglades belügyminisztere, Aszaduzzaman Kán. Mudzsibur Rahman volt a bangladesi erők vezéralakja a függetlenségért vívott harcban az akkori Nyugat-Pakisztán, a mai Pakisztán ellen. Banglades 1971-ben vált függetlenné.

Rahman halálát véres puccsok sorozata követte, majd pedig a következő kormány nem vonta felelősségre a merényletet elkövető katonatiszteket. Csak 1996-ban indult eljárás, miután Mudzsibur Rahman legidősebb lánya, Sejk Haszina Vazed lett Banglades kormányfője, aki jelenleg is betölti e tisztséget. 2010-ben a halálra ítélt 12 főből ötöt kivégeztek, a fennmaradt hét tiszt közül az egyikről időközben kiderült, hogy 2002-ben meghalt Zimbabwéban. A további hat máig száműzetésben bujkál egyebek közt az Egyesült Államokban és Kanadában.

Címkék#Banglades

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!