erdély

2018.09.21. 13:04

Éhségsztrájkot szülhet az egyetemegyesítés Marosvásárhelyen

A professzor szerint amennyiben létrejönne a két felsőoktatási intézmény egyesülése, az a magyarság szégyene lenne.

Szélsőséges tiltakozási formát helyezett kilátásba Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem professzora, ha megerősítést nyer, hogy a román kormány jóváhagyta a MOGYE-nak a román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel való egyesülését – írja a Krónika.

Éhségsztrájkkal fenyegetőzik Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem orvosprofesszora és néhány kollégája, miután a bukaresti kormány hivatalosította a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesülési szándékát. „Az utókor elítél bennünket, ha nem lépünk azonnal és határozottan” – szögezi le Benedek.

„A magyarság szégyene lenne”

Az orvosprofesszor a Borbély Lászlónak, az RMDSZ egykori politikai alelnökének, jelenlegi miniszterelnöki tanácsosnak címzett levelében kongatja meg a vészharangot a hosszú ideje tervezett egyetemegyesítési tervvel kapcsolatosan. Az aktív politizálásból kiszorult oktató arra kéri a politikai életből félig-meddig ugyancsak visszavonult Borbélyt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ha a kormány határozatot hozott a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesítéséről, gátolja meg annak megjelenését a Hivatalos Közlönyben. „A monitorban még nem jelent meg ez az információ, és arra kérem, tegye dolgát, hogy ne is jelenjen meg” – fordult egykori RMDSZ-es társához Benedek Imre.

A professzor szerint amennyiben létrejönne a két felsőoktatási intézmény egyesülése, az a magyarság szégyene lenne, és a MOGYE mint magyar brand megszűnését jelentené.

Az ismert marosvásárhelyi kardiológus saját és néhány kollégája esetleges ellenlépéséről is említést tesz. „Jómagam és néhány tanártársam éhségsztrájkra készülünk, ami még nagyobb szégyene lesz a politikumnak” – közölte Benedek Imre. A lapunk által megkeresett professzor kifejtette: amióta tudomást szerzett arról, hogy „nagy titokban” a kormány jóváhagyta a két egyetem összevonását, nincs nyugodt pillanata. „Az utókor elítél bennünket, ha nem lépünk azonnal és határozottan” – érvelt. Szerinte legalább most, az utolsó órában kellene egyeseknek ráébredniük arra, hogy a MOGYE és az ott zajló magyar nyelvű oktatás közügy, és nem csak azoké, akik jelen pillanatban ott oktatnak vagy tanulnak, netán az egyetem vezetőségébe is bekerültek.

Borbély: Benedek címet tévesztett

Borbély László szerint azonban Benedek Imre eltévesztette a címzettet, hisz neki jóformán semmi köze az aktuálpolitikai kérdésekhez. „Mint magánembert engem is érdekel a marosvásárhelyi egyetem sorsa, de én államtanácsos vagyok, és csakis Románia fenntartható stratégiájával foglalkozom” – szögezte le a Krónikának az RMDSZ egykori ügyvezető alelnöke és parlamenti képviselője. Borbély hozzátette: ő visszavonult a politikából, és nincs rálátása minden kérdésre.

Ettől függetlenül megérdeklődte, hogy a Viorica Dăncilă vezette kormánynak valóban volt-e ilyen döntése, és azt a választ kapta, hogy Benedek információi „valószínűleg helyesek”. A román kormány honlapján csütörtökön nem bukkantunk nyomára az egyetemfúzióval kapcsolatos dokumentumnak. Nagy Előd rektorhelyettes ugyanakkor a Maszol portálnak elmondta: ő szerdán értesült arról, hogy a kormány két héttel ezelőtt elfogadott egy határozatot, amellyel az oktatási minisztérium gyakorlatilag megtörténtnek tekinti a fúziót. A rektorhelyettes elmondta, a kormányhatározat szövegét még nem látta, azzal sincs még tisztában, hogy miről szól. „Egy biztos, ha ez egy kormányhatározat, akkor ez is megtámadható a bíróságon” – jelentette ki Nagy a portálnak.

Szabó Béla tagozatvezető csütörtökön délben még semmit nem tudott a kormányhatározatról. Mint mondta, amíg nem látja feketén-fehéren a dokumentumot, komolytalanságnak tartaná a döntés kommentálását. Kérdésünkre, hogy az egyetemegyesítés esetén eredményesnek tartaná-e a magyar oktatók éhségsztrájkját, Szabó professzor kifejtette, a tiltakozás eme formája jelen pillanatban egyetlen személytől érkező javaslat. „A magyar tagozatnak van egy vezetője, szükség esetén annak kell felkérnie a kollégáit, hogy vitassák meg a lehetséges válaszlépéseket” – tette hozzá Szabó Béla.

Az RMDSZ a magyar oktatók álláspontját támogatja

Korábban Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke többször hangsúlyozta: a szövetség a magyar oktatók elképzelését támogatja. „Nekik kell megmondaniuk, mit képzelnek el hosszú távon az orvosképzés és az orvosok számára, és az RMDSZ ezt tudja támogatni” – nyilatkozta. Kelemen véleménye szerint ha a MOGYE felvállalta a Petru Maior bekebelezését, az lett volna a helyes, ha az előkészítési fázisban ezt alaposan megtárgyalja a magyar oldallal, hogy mielőtt a szenátus döntése megszületik, tisztázzák az elégedetlenségeket és az elvárásokat. Így egy olyan állásponttal léphettek volna tovább, amely az orvosi egyetem esetében, illetve az új felsőoktatási intézménnyel, a Petru Maiorral kiegészült egyetem esetében a magyar oktatást nem gyengíti, hanem erősíti.

„A törvény is ezt írja elő, a hagyomány is ezt kívánná meg, és azt gondolom, a jóérzés is egy olyan megyében, olyan városban, mint Maros megye és Marosvásárhely” – nyilatkozta hónapokkal ezelőtt a szövetségi elnök. Ehhez képest a szenátus román tagjai által meghozott többségi döntés bizalmatlanságot és ellenszenvet váltott ki a magyar tanárok részéről, akik nyomban be is perelték egyetemük döntéshozóit.

Különben a MOGYE szenátusa áprilisban hagyta jóvá a román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel való egyesüléséről szóló határozatot. A magyar tagozat képviselői nem vettek részt a szavazáson, mivel úgy értékelik, hogy a bekebelezés tönkreteszi a marosvásárhelyi orvosképzést, és felszámolja az egyetem multikulturális jellegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!