Járvány

2020.03.25. 14:41

Egy hajó 800 utasát helyezik karanténba Ausztráliában

Vészhelyzetet hirdettek az új koronavírus-járvány miatt Új-Zélandon, ahol helyi idő szerint szerda estétől kezdődően ideiglenes jelleggel – egy hónapra – kibővítik a rendőrség és a hadsereg jogköreit. Ausztráliában pedig a tesztek számának jelentős növelésétől remélik a járvány megfékezését, és karanténba helyezik egy óceánjáról 800 utasát.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök elmondta: a külföldről hazatérő és gyanús tüneteket mutató helyieket elkülönítik egy erre kijelölt intézményben. A kormányfő hozzátette, a következő négy hétben mindenki maradjon otthon, hogy megtörjék a vírus terjedésének láncolatát, ami életeket menthet. Új-Zélandon eddig 205 koronavírusos fertőzést regisztráltak.

Scott Morrison ausztrál kormányfő bejelentette, hogy még több koronavírus-tesztet fognak elvégezni, ezzel Ausztráliában az egyik legmagasabb arányú lesz a szűrés a világon: 4,7-szer magasabb, mint Nagy-Britanniában, és 25-ször magasabb, mint az Egyesült Államokban.

Nyugat-Ausztrália szövetségi állam kormányfője, Mark McGowan bejelentette, hogy 14 napra karanténba helyezik majd annak az óceánjárónak a 800 ausztrál utasát, amely pénteken érkezik Fremantle kikötővárosba. A Vasco da Gama nevű hajón érkező ausztrálokat Rottnest-szigeten különítik majd el. A hajón összesen 950 utas és 550 fős személyzet tartózkodik. A több száz nem ausztrál állampolgár a hajón marad kikötés után addig, amíg országaik meg nem szervezik távozásukat Ausztrália területéről – közölte a kormányfő.

Egy másik, ugyancsak több száz embert szállító óceánjáró sorsa még bizonytalan. Az Artania nevű hajón 1300 ember tartózkodik, néhánynál jelentkeztek koronavírus-fertőzésre utaló tünetek, egyiküknek pozitív is lett a tesztje, őt elszállították a hajóról. A járművön nem tartózkodik egyetlen ausztrál állampolgár sem. Az Artania a tervek szerint üzemanyagot venne fel Fremantle kikötőjében.

McGowan leszögezte: nem engedi, hogy Nyugat-Ausztráliában is az történjen, mint Sydney-ben a Ruby Princess óceánjáróval. Új-Dél-Wales államban ugyanis meghaladta az ezret a fertőzések száma, miután a Ruby Princess óceánjáróról múlt héten 2700 ember kiszállt Sydney-ben, és utóbb közülük több mint százról kiderült, hogy koronavírus-fertőzött.

Dél-Koreában száz új fertőzést jelentettek az utóbbi 24 órában, ezzel 9137-re emelkedett az esetek száma. Bár az egy nappal ezelőtti 76 új fertőzéshez képest ez némi emelkedést mutat, összességében csökkenő tendenciát jelez az új koronavírus terjedése Dél-Koreában, különösen a február végi időszakhoz képest. A hatóságok szerdai közlése szerint a halálesetek száma 126-ra nőtt a keddi 120 után.

Kambodzsában is fontolgatják a vészhelyzet kihirdetését, miután 93-ra emelkedett a fertőzések száma. Hun Sen miniszterelnök közölte, hogy szállodákat és kollégiumokat készítettek elő, hogy szükség esetén tudják fogadni a Covid-19 betegségben szenvedőket, több mint háromezer szoba áll rendelkezésre. Az egészségügyi hatóságok hangosbeszélőkön keresztül kérik az embereket, hogy lehetőség szerint maradjanak otthonaikban, és hívják az erre kijelölt forródrótot, ha tüneteket észlelnek magukon. Kambodzsa vezetése a héten bezáratta az állami és a magániskolákat, a múzeumokat és a szórakozóhelyeket, a vallási gyülekezéseket és a koncerteket pedig átmenetileg betiltották. A kormányfő ugyanakkor arról biztosított, hogy a piacokat, az éttermeket, a kávézókat és a ruhaüzleteket nem fogják bezárni.

Thaiföldön szerdától kötelezővé teszik a szájmaszk viselését az utasoknak a vasúti közlekedésben. A maszkokat a vonatállomásokon árusítják. Az állomások bejáratánál belépés előtt megmérik az utasok testhőmérsékletét is, és arra kérik őket, hogy a szerelvényekben minél távolabb üljenek egymástól. Thaiföldön eddig 934 koronavírus-fertőzést azonosítottak a hatóságok. A belügyminisztérium közölte, keddig mintegy 60 ezer külföldi vendégmunkás távozott az országból, miután bezárták a bevásárlóközpontokat és számos más üzletet. A vendégmunkások Laoszba, Kambodzsába és Mianmarba tértek vissza.

Vietnam bejelentette, hogy leállítja a rizs exportját annak érdekében, hogy biztosítsa saját lakosságának élelmiszer-ellátását. Az ország India és Thaiföld után a világ harmadik legnagyobb rizsexportőre. Vietnamban 134 koronavírus-fertőzött van.

Malajziában meghosszabbították a korábban bevezetett kijárási korlátozások hatályát április közepéig, mert bár az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak, az új fertőzések száma várhatóan még emelkedni fog egy ideig – közölte a kormány. Az országban 1796 koronavírus-fertőzést észleltek eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!