Ország-világ

2020.11.17. 21:08

Egy fővárosi idősotthonban a nővérek és a lakók 90 százaléka koronavírusos lett

Miután az otthonban dolgozó nyolc nővérből hét megfertőződött a vírussal, az intézmény működése az összeomlás szélére került.

Rettenetes állapotok uralkodnak a koronavírus miatt a fővárosi fenntartású Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén, ezért az intézmény vezetősége titoktartási szerződést íratott alá a munkavállalókkal – számolt be egy meg nem nevezett forrás nyomán az Origo.

Miután az otthonban dolgozó nyolc nővérből hét megfertőződött a vírussal, az intézmény működése az összeomlás szélére került.

A vezetés ezért ideiglenes nővérekkel, és a Baross utcai központból ideirányított szakemberekkel próbálta megoldani a helyzetet. A lap úgy tudja, ez nem sikerült: a betegellátás továbbra is akadozik, egy krónikus betegségben szenvedő férfit is kénytelenek voltak munkába állítani és a lakók ruháit sem mossák rendszeresen. A lap informátora úgy látja, a felelősség teljes egészében a vezetőséget terheli. Miután a budapesti vezetés hetekig nem adott tájékoztatást az ügyről, az Origo kérdéseket tett fel Karácsony Gergelynek. Választ nem kaptak, viszont a levél elküldése után a főváros gyorsan kirakott egy közleményt a Budapest.hu-ra a vizsgálat eredményéről.

A lap emlékeztet rá: október közepén érkezett a hír, hogy rengeteg a beteg a Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén. Sajtóértesülések szerint akkor tizenegy lakó és két dolgozó tesztje lett pozitív.

A főváros ezt követően járványügyi megfigyelést rendelt el, amit két hét múlva újabb hatósági tesztelés követett. Az eredmény döbbenetes lett: az intézmény ötven idős lakója közül negyvennégy megfertőződött koronavírussal, négyen pedig meghaltak. Mivel a hatósági tesztelés magas arányú fertőzöttséget mutatott, ezért a főváros vizsgálatot indított a történtek kapcsán. Csakhogy sokáig óriási csend övezte az ügyet, a Karácsony Gergely vezette önkormányzat nem adott tájékoztatást.

Címkék#idősotthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!