oltás

2021.05.03. 18:55

Dánia nem alkalmazza többé a Johnson & Johnson vakcináját az oltási kampányban

Dánia nem alkalmazza többé a Johnson & Johnson (J&J) leányvállalata, a Janssen által előállított koronavírus elleni vakcinát oltási kampányában – közölte a dán egészségügyi hatóság hétfőn.

A dán hatóság arra a megállapításra jutott, hogy a J&J vakcina előnyei nem múlják felül a lehetséges mellékhatások kockázatait a beoltottaknál.

A skandináv ország április 14-én – az Európai Unió tagállamai közül elsőként – teljesen leállította az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának használatát. A két készítmény esetében azonos az indoklás: ezek a vakcinák nagyon ritka esetben agyi vérrögképződéssel járhatnak.

A J&J vakcinák a Dánia által rendelt oltóanyagmennyiség nagyjából harmadát teszi ki. A mostani intézkedéssel pedig négy heti késedelmet szenved az oltási kampány a csaknem hatmillió lakosú országban. A dán egészségügyi hatóság ugyanakkor közölte, hogy a lakosság immunizálása kielégítő ütemben halad a rendelkezésre álló vakcinákkal is.

A dán parlamenti képviselők egyébként a nap folyamán megállapodtak abban, hogy engedélyeztetni fogják a J&J és az AstraZeneca vakcinák önkéntes alapon történő felhasználását – közölte Liselott Blixt, az ellenzéki Dán Néppárt szóvivője.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) április 20-án közölte, hogy lehetséges a kapcsolat a J&J készítménye és a rendkívül ritka vérrögképződéses esetek között, amelyeket az Egyesült Államokban immunizált személyeknél mutattak ki. Az EMA szerint ugyanakkor a J&J és az AstraZeneca esetében is az oltások előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Dániában eddig a lakosság 11,5 százalékát oltották be. Az ország március elejétől, a járványgörbe ellaposodásával óvatosan megkezdte az újranyitást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!