mexikói-földrengés

2017.09.08. 10:36

Cunamiriadót rendeltek el a nagy erejű földrengés után Mexikóban

Az ország déli részénél (helyi idő szerint) nem sokkal éjfél előtt bekövetkezett, legalább 8,1-es erősségű földrengés után rendelte el a készültséget a Csendes-óceáni Cunamijelző Központ.

A földrengésnek az első közlések szerint legkevesebb hat halálos áldozata van.

Három Chiapas szövetségi államban, amelyhez a legközelebb volt a rengés középpontja a Csendes-óceánban. Manuel Valesco kormányzó egy tévének nyilatkozva elmondta, hogy az esetek San Cristóbal de las Casas városban történtek. A három ember között van két nő, akikre rádőlt egy fal. A rengés sok lakóház mellett megrongált több iskolát és kórházat is.

Másik két eset a Chiapastól északra fekvő Tabasco államban történt Arturo Nunez kormányzó bejelentése szerint. Az egyik emberre rádőlt egy fal. A másik áldozat egy csecsemő, aki kórházban halt meg, mert az épületben megszűnt az áramszolgáltatás, emiatt leállt a gyermek életben tartásához szükséges ventillátor.

A szomszédos Guatemalában is erős volt a földrengés hatása, és Jimmy Morales elnök bejelentette, hogy legkevesebb egy ember meghalt.

A csendes-óceáni központ szerint egy méter magas víztömeg érte el Mexikó partjait Salina Cruz városnál, amely a Chiapastól nyugatra lévő Oaxaca államban van. Ennél alacsonyabb hullámokat mértek sok más helyen. A cunami keltette egyméteres hullámok zúdulhatnak még Ecuador, Salvador és Guatemala partjaira is a központ szerint. Hawaiit és a Csendes-óceán nyugati vagy déli részét nem fenyegeti cunami.

A cunamiveszély miatt riadót rendeltek el a földrengés középpontjától 14 ezer kilométerre lévő Fülöp-szigetek teljes keleti partvidékére is az ázsiai ország katasztrófavédelmi hatósága szerint.

A földrengés pontos helyével és mélységével kapcsolatban egyelőre nagyon eltérő adatokat adnak meg a különböző földtani intézetek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!