ne dőljön be!

2020.04.08. 22:16

Csernobillal kapcsolatos álhírre figyelmeztet a Meteorológiai Szolgálat

Egyesek az intézményre hivatkozva radioaktív felhővel riogatnak.

„Azt hittük elmúlt április elseje, tévedtünk...Nyomatékosan kérünk Mindenkit, hogy NE terjesszen hamis információkat!” – hívja fel a figyelmet egy mostanában terjedő álhírre Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A hamis üzenet ismeretlen szerzői azt kérik a gyanútlan emberektől, csütörtökön és pénteken ne menjenek ki a szabadba, mert – mint írják – a csernobili erdőtűz következtében „ megugrott radioaktív sugárzást a felhőzet és a légáramlat” erre hozza. Ez azonban nem igaz.

Az üzenet szerzői vélhetően a hitelesség látszatát szeretnék kelteni azzal, hogy hozzáteszik: „a Meteorológiai intézettől” jelezte nekik egy ismerősük a dolgot. Az OMSZ azonban felhívta a figyelmet arra: egyrészt valótlan információról van szó, másrészt már régen nem intézetként működnek.

A kétkedőbbeknek egyébként a katasztrófavédelem háttérsugárzási adatokat bemutató oldalát ajánlják, amit ide kattintva tekinthet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!