Ország-világ

2018.09.28. 06:04

Csehországba is elért a halálos nyugat-nílusi láz

Egy idős asszony halt meg nyugat-nílusi lázban Csehországban, ő az első halálos áldozata a szúnyogok által terjesztett betegségnek az országban – jelentette csütörtök este a Nova cseh kereskedelmi televízió.

A hírt megerősítette Roman Prymula helyettes egészségügyi miniszter is.

Az áldozat egy 72 éves asszony, aki más, krónikus betegségekben is szenvedett. A közelmúltban nem járt külföldön, vagyis hazájában fertőzte meg a vírus. Csehországban korábban már néhány embert megbetegedett nyugat-nílusi lázban, de mindnyájan külföldön kaptak fertőzést.

Gabriela Stepanyova, az egészségügyi tárca szóvivője az általános felmelegedéssel hozta kapcsolatba azt, hogy Csehországban is felbukkant a kór. Hangsúlyozta, még nem fordult elő, hogy emberről emberre terjedt volna.

A nyugat-nílusi láz az egész Balkánon terjed, a kór már Szerbiában, Romániában, Görögországban, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Koszovóban is halálos áldozatokat követelt.

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában azonosították, majd 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt.

A fertőzés szempontjából a legnagyobb veszélyben az idősebbek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, illetve a krónikus betegségben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívritmuszavarban vagy idegrendszeri zavarban szenvedőkre is veszélyes. A fertőzöttek négyötöde tünetmentesen vészeli át a betegséget, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki náluk. Az esetek csaknem ötödében a megbetegedés enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, és magától gyógyul. Az esetek kis hányadában – egy százalék körül – azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy akár a beteg halálához vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!