Tomboló természet

2018.06.07. 06:29

Csaknem százra emelkedett a guatemalai Fuego-vulkán áldozatainak száma

Kilencvenkilencre emelkedett a közép-amerikai tűzhányó halálos áldozatainak száma - tudatták szerdán.

El Rodeo, 2018. június 6. Mentõalakulatok tagjai túlélõk után kutatnak a Fuego tûzhányó által vulkáni hamuval beterített dél-guatemalai El Rodeo környékén 2018. június 5-én. A nagy erõvel kitörõ Fuego 16 órán keresztül lövellt sûrû fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba, és hamuval terítette be a környékbeli területeket. A két nappal ezelõtt bekövetkezett természeti katasztrófa legkevesebb 70 áldozatot követelt. (MTI/EPA/Rodrigo Pardo)

Kedden még 75 halottról tudtak a hatóságok, azóta 24 holttestet találtak a mentők.

A fővárostól mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő, 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki 2018-ban, hírügynökségek szerint a vasárnapi az elmúlt bő négy évtized legerőteljesebbje. Guatemala 32 tűzhányója közül a Fuego a legaktívabb.

A hatóságok mintegy 300 sérültet tartanak számon, a kitörés csaknem kétmillió embert érint. A halálos áldozatok közül sokan elégtek vagy a mérgező gázoktól fulladtak meg. A mentőalakulatok borzalmas látványról számoltak be: a katasztrófa sújtotta területen egyes házakban egész családokat találtak, akik a vulkánkitörés következtében vesztették életüket. Sok holttest teljesen megégett, azonosításukhoz DNS-vizsgálatra van szükség.

Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről. A világhálóra feltöltött képek és videofelvételek tanúsága szerint a vulkánhoz közeli településeket teljesen belepte a hamu. A felvételeken látottak alapján elmondható, hogy több településen óriási károk keletkeztek.

Borítóképünkön egy mentőalakulat tagja túlélők után kutat egy vulkáni hamu borította településen 2018. június 5-én.

Fotó: MTI / EPA / Rodrigo Pardo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!