ENSZ

2019.09.27. 21:25

Csaknem negyedmillióan váltak földönfutóvá az erőszak miatt Nigéria északi részén

A menekülők emberrablásokról, kínzásokról, zsarolásról, gyilkosságokról, nemi erőszakról és lakóházak lerombolásáról számoltak be.

Csaknem negyedmillióan váltak földönfutóvá a Nigéria északi részén fegyveres csoportok ismétlődő ámadásai miatt – jelentette pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Több mint 40 ezren menekültek át a Nigerrel közös északi határon az elmúlt 10 hónapban, és becslések szerint mintegy 200 ezer ember vált belső menekültté Nigériában.

„Az emberek menedéket keresnek a szinte állandó támadások elől, amelyeket fegyveres csoportok hajtanak végre férfiak, nők és gyerekek ellen egyaránt” – mondta egy genfi sajtótájékoztatón Babar Baloch, az UNHCR szóvivője.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője közölte, hogy keveset tudni ezekről a fegyveres csoportokról, amelyek a régiót évek óta terrorizáló Boko Haram dzsihadista szervezettől elkülönülve működnek. Hozzátette: a csoportok látszólag jól felszereltek és szervezettek.

Az észak-nigériai Sokoto, Zamfara és Katsina államokban az erőszak elől elmenekülő emberek emberrablásokról, kínzásokról, zsarolásról, gyilkosságokról, nemi erőszakról és lakóházak lerombolásáról számoltak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!