Ország-világ

2021.01.28. 19:36

Brit szakértők: az AstraZeneca-vakcina az időseknek is jó védelmet nyújt

Az oltóanyagot az Egyesült Királyságban már hetek óta alkalmazzák.

Az idős embereknek is jó védelmet nyújt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen kifejlesztett, Nagy-Britanniában már hetek óta alkalmazott oltóanyag

- mondta csütörtökön az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) oltási programokért felelős igazgatója.

Mary Ramsay professzor nyilatkozatának előzményeként a német oltásügyi bizottság csütörtöki médiaértesülések szerint olyan ajánlás kiadására készül, amely szerint az Oxford/AstraZeneca-vakcinát Németországban a 65 évnél idősebbeknek egyelőre ne adják be. A német kormány tanácsadó testületeként is működő szervezet indoklása szerint ugyanis nincs elégséges mennyiségű vizsgálati adat arról, hogy ez az oltóanyag mennyire hatékonyan védi az időseket a koronavírus okozta betegség ellen. A bizottság ezért azt javasolta, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcinában Németországban csak a 18-64 év közötti korosztályok részesüljenek.

Ramsay professzor csütörtök délután ismertetett reagálásában közölte ugyanakkor, hogy a Nagy-Britanniában használt mindkét oltóanyag, az Oxford/AstraZeneca- és a Pfizer-BioNTech-vakcina egyaránt biztonságos és magas fokú védelmet nyújt, különösen az új koronavírus okozta Covid-19 betegség súlyos formáinak kialakulásával szemben.

A Public Health England oltási igazgatója maga is hangsúlyozta, hogy a próbaidőszakban az idősek körében túl kevés esetben vizsgálták az AstraZeneca-vakcinát annak pontos meghatározásához, hogy ez az oltóanyag ebben a korcsoportban mennyire hatékony.

Mary Ramsay professzor szerint azonban az idősek immunreakcióiról eddig rendelkezésre álló adatok is nagyon biztatók az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag esetében.

Hozzátette: a súlyos betegség és a halálozás kockázata az életkor emelkedésével exponenciális ív mentén növekszik, és a legfontosabb feladat, hogy a veszélyeztetett lakossági csoportok lehető legtöbb tagját beoltsák a Nagy-Britanniában használt két vakcina valamelyikével.

Paul Hunter professzor, a University of East Anglia egyetem orvostudományi karának járványügyi kutatója a BBC rádiónak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: a brit szakértők tudják, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina biztonságos a 65 évnél idősebbek számára is.

Hozzátette:

az idős korosztály esetében az oltóanyag jóval kevesebb mellékhatást okoz, mint a fiatalabbak körében, és szinte biztos, hogy alkalmazása nagyon előnyös a súlyos betegség kialakulásának és a kórházi kezelés szükségességének megelőzése szempontjából.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön kijelentette: a brit szakhatóságok teljesen egyértelműen azon a véleményen vannak, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina nagyon jó és hatékony, már egy dózis beadása után is magas szintű védelmet nyújt minden korcsoportban.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) eddig a Pfizer és a BioNTech, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a Moderna vakcináinak forgalmazását engedélyezte. A december 8-án kezdődött oltási kampány az első két oltóanyaggal folyik, az amerikai Moderna vállalat vakcinája várhatóan tavasszal érkezik.

A brit kormány eddig csaknem 370 millió adag oltóanyagot rendelt, és hivatalos célkitűzése, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb csoportok mindegyik tagja – 16 millió ember -, őszre a teljes felnőtt brit lakosság megkaphassa legalább a koronavírus elleni oltás első dózisát.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este ismertetett adatai szerint országszerte eddig 7 447 199-en részesültek az oltás első adagjában, 476 298-an a második dózist is megkapták.

A járvány terjedése továbbra is jelentős ütemben lassul. A szaktárca csütörtök esti ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 200 089 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki az Egyesült Királyság egészében, 83 303-mal, 29,4 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Január elején még 60-70 ezer között volt a naponta újonnan izolált fertőzések száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!