üvegházhatás

2019.01.14. 23:33

Brazil miniszter: egyelőre nem mondják fel a párizsi klímaegyezményt

Salles ugyanakkor elismerte, hogy az új brazil kormányzat több tagja is ellenzi az egyezmény rendelkezéseit.

Jair Bolsonaro év elején hivatalba lépett brazil elnök úgy döntött, hogy egyelőre nem mondja fel a párizsi klímaegyezményt – jelentette be hétfőn Ricardo Salles, a dél-amerikai állam környezetvédelmi minisztere egy Sao Paulo-i vállalakozói konferencián.

Egyenlőre fenntartjuk Brazília részvételét (a megállapodásban – idézte a tárcavezetőt az UOL helyi hírportál. Salles ugyanakkor elismerte, hogy az új brazil kormányzat több tagja is ellenzi az egyezmény rendelkezéseit.

Jelezte, hogy azok a károsanyag-kibocsájtásra vonatkozó paraméterek, amelyekről Brazília más államokkal megállapodott, megfelel nekik. Attól tartanak azonban, hogy ha a kibocsátáscsökkentésre vonatkozó elveket és feladatokat kötelező jelleggel átültetik a nemzeti jogba, akkor az később megkötheti a kezüket.

Az októberben megválasztott Bolsonaro választási kampányában jelezte, hogy Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlóan felmondja a párizsi klímaegyezményt, mert az szerinte az ország szuverenitását veszélyeztető rendelkezéseket tartalmaz. Később azonban visszakozott, ugyanakkor továbbra is bírálta az egyezményt. Decemberben kijelentette, hogy a megállapodás átdolgozásra szorul. Jair Bolsonaro brazil államfő január elsején lépett hivatalba.

A legnagyobb dél-amerikai ország az egyezmény értelmében elkötelezte magát, hogy 2025-ig 37 százalékkal, 2030-ig pedig 43 százalékkal csökkenti az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!