chile

2018.01.22. 20:58

Bocsánatot kért Ferenc pápa 

A papi pedofíliáról tett kijelentései miatt kért elnézést.

Ferenc pápa bocsánatot kért a papi pedofíliáról tett kijelentései miatt. A dél-amerikai látogatásáról Rómába tartó repülőgépen vele utazó újságírók hétfői beszámolói szerint a katolikus egyházfő igyekezett magyarázni a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről tett korábbi kijelentéseit.

Az egyházfő a Chilében és Peruban tett látogatásáról útban hazafelé szokás szerint az őt kísérő olasz és külföldi újságírók kérdéseire válaszolt és ismételten bocsánatot a Chilében elhangzott szavaiért.

Elismerte, hogy „nem szerencsésen” fogalmazott, szavai arculcsapásként érték az áldozatokat.

Chilei látogatása során az egyházfő védelmébe vette Juan Barrost, Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban arra hivatkozva, hogy Barros megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, hogy ezek a vádak „rágalmak”.

Fernando Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta az említett vádban, életfogytig tartó vezeklésre ítélték.

„Azon a napon, amikor akár csak egyetlen bizonyítékkal is szolgálnak nekem Barros püspökkel szemben, fel fogok szólalni”

- mondta a pápa a múlt héten Iquiquében, ahol harmadik és egyben utolsó miséjét tartotta chilei látogatásának keretében.

Barros püspököt Ferenc pápa nevezte ki 2015-ben Osorno egyházmegye élére, amit akkor heves tiltakozás kísért az országban. Karadima áldozatai szerint ugyanis Juan Barros tudott a visszaélésekről.

Barros kétszer is felajánlotta lemondását a püspöki székből, de ezt Ferenc pápa mindannyiszor elutasította. Mostani chilei látogatása során a pápa Barros püspökkel misézett, és találkozott pedofilia-áldozatokkal is.

A papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben továbbra is a zéró tolerancia érvényes – mondta a pápa. Kifejtette, pápasága öt éve alatt 25 kegyelmi kérvényt kapott visszaéléssel elítélt papoktól és mindegyiket elutasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!