Szent István napja

2017.08.10. 15:36

Biztonságos és a látványos ünnepünk lesz augusztus 20-án

Idén a biztonságra, az értékőrzésre és a látványra helyezik a hangsúlyt az augusztus 20-i állami ünnepség programjain – mondta el az Országházban megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Mint hangsúlyozta, augusztus 20. mára Magyarország első számú ünnepévé vált. Ezen a napon az államalapítást és államalapító Szent Istvánt ünneplik az anyaországi és külhoni magyarok, ami „ezekben az időkben talán még fontosabb, mint valaha” – jegyezte meg az államtitkár. Kara Ákos elmondása szerint idén a biztonságra, az értékőrzésre és a látványra helyezik a hangsúlyt. A tűzijáték ezért szükség esetén egyetlen gombnyomással megszakítható, az ünnepi rendezvények biztonságáért pedig idén is az Operatív Törzs felel.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepi program már augusztus 19-én megkezdődik. A Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig várja a vendégeket, ebben az évben a visegrádi országok díszvendégségével. Itt lehet majd először megkóstolni az idei Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.

Augusztus 20-án a Kossuth téri ünnepséggel kezdődnek a programok, majd vízi és légi parádét rendeznek a Dunán. A nap folyamán ingyenesen lesz látogatható az Országház. Délután a Szent István-bazilikában ünnepi szentmisét, majd a belvárosban Szent Jobb-körmenetet tartanak, a rendkívül látványosnak ígérkező tűzijáték pedig 21 órakor kezdődik majd – közölte Guller Zoltán.

Leskovics Éva, a tűzijátékot rendező NUVU Kft. vezető pirotechnikusa elmondta: idén új telepítési helyszínként az Országház előtti Duna-szakaszt is bevonják a tűzijátékba. A kilövési pontok számát is megnövelték, a Dunán 17, míg a Lánchídon 29 ilyen pontot alakítanak ki. A tűzijáték során többek között 4000 nagy kaliberű bombát és 2300 üstökös lövést, összesen 4,5 tonnányi anyagot használnak fel. Az indítás a legmodernebb gépekkel történik, századmásodperces időzítéssel – hangsúlyozta a pirotechnikus.

Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója hozzátette: a légi parádé és a tűzijáték alatt is a Petőfi Rádió összeállítása hallható majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!