Aggasztó trendek Európában

2021.05.05. 20:01

Bevezethetik az iszlám vallás tantárgyat a spanyol általános iskolákban

A muszlim vallású diákok magas arányára való tekintettel a következő tanévtől iszlám vallás tárgyú órákat tarthatnak a spanyolországi általános iskolákban. Katalóniában kísérleti jelleggel már be is vezették az iszlámórákat.

Students walk to their classroom on the first day of classes for the new academic year amid the coronavirus pandemic in Barcelona on September 14, 2020. - The first EU nation to surpass half a million coronavirus infections, Spain's decision to pass management of the pandemic to its regions has politicised public health and hobbled its fight against Covid-19, experts say. (Photo by Josep LAGO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Josep Lago

Spanyolországban elsőként Katalóniában vezetik be a heti egy iszlámórát, a következő tanévtől pedig az új tantárgy oktatása minden általános iskolára kiterjeszthető lesz az ibériai országban – figyelmeztet a V4NA hírügynökség.

A bevezetését azzal indokolják, hogy európai viszonylatban Katalóniában a harmadik legmagasabb a muzulmánok aránya. A Katalóniai Iszlám Központok Uniójának adatai szerint az érdeklődés máris jelentős, körülbelül kétezer iszlám vallású család érdeklődik a lehetőség iránt (mintegy 80 ezer muszlim diák jár iskolába Katalóniában).

A kormány álláspontja szerint a muszlimok és a más vallásúak között kialakult feszültséget az iszlám vallás teljesebb megismerésével lehet feloldani, ezért indokolt a tantárgy bevezetése.

Katalónia teljes népességének egyelőre 6 százaléka muszlim, de egyes városokban és negyedekben ez az arány elérheti a 40 százalékot is.

Az 1980-as évek óta érkeznek tömegesen muszlim országokból bevándorlók Katalóniába, ennek következtében az amerikai hírszerzés 2010-ben már

„a radikális iszlamisták fontos mediterrán központjaként”

definiálta a térséget, még egy hírszerzőközpont létrehozását is javasolták a barcelonai amerikai konzulátuson. 2015-ben ötven dzsihádistát tartóztattak le Katalóniában.

Borítókép: Osztálytermeikbe igyekvő kisiskolások Barcelona egyik iskolájában 2020 szeptemberében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!