washington

2021.01.06. 21:21

Betörtek a Capitoliumba Donald Trump hívei (videó)

Az elnök hívei a demokratákhoz kapcsolódó választási csalások miatt tiltakoznak.

Forrás: MTI/AP

Fotó: JACQUELYN MARTIN

Trump arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza

Donald Trump leköszönő amerikai elnök arra kérte szerdai videoüzenetében a washingtoni Capitoliumot megostromló támogatóit, hogy hagyják el a területet, és menjenek haza békében.

„Tudom, hogy fáj, tudom, hogy bánt, a választást ellopták tőlünk, földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk, ezt mindenki tudja, különösen a másik oldal.

De most haza kell mennetek, békére van szükségünk, törvényre és rendre van szükségünk” – hangsúlyozta Trump a Twitteren közzétett felvételen.

„Csalás történt, de nem játszhatunk ezen emberek kezére (...) tudom, hogyan éreztek, de menjetek haza békében” – mondta.

Biden: példátlan támadás alatt áll az amerikai demokrácia

Példátlan támadás alatt áll az amerikai demokrácia – jelentette ki Joe Biden megválasztott amerikai elnök helyi idő szerint szerda este.

Biden hangsúlyozta: Donald Trump hivatalban lévő elnöknek kamerák elé kell állnia, és fel kell szólítania híveit a washingtoni Capitolium „zendüléssel határos ostromának” azonnali beszüntetésére.

CNN: egy nőt mellbe lőttek a washingtoni Capitolium épületében

Meglőttek egy nőt a washingtoni Capitolium épületében szerdán a Donald Trump elnököt támogató tüntetők behatolása közben – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Egyelőre nem világos, hogy a nőt milyen körülmények között érte lövés, és hogy milyen állapotban van.

A CNN hírtelevízió azt jelentette, hogy a nőt mellbe lőtték. A beszámoló szerint a parlamenti épület ostroma közben több rendőr is megsebesült, s közülük legalább egyet kórházba kellett szállítani.

A helyzet a hírtévé szerint teljesen kaotikus a Capitoliumban.

Pelosi az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a tüntetőkkel szemben

A nemzeti gárda mozgósítását kérte a washingtoni Capitoliumot ostromló, Donald Trumpot támogató tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros polgármestere – jelentette szerdán az MSNBC hírtelevízió.

A Fehér Ház időközben közölte, hogy a nemzeti gárda mellett más szövetségi biztonsági szolgálatokat is mozgósítanak Washingtonban.

Az üléseket közvetítő C-Span felvételeket mutatott könnygáz használatáról a képviselőház üléstermében. A még az épületben maradt képviselőket felkérték, hogy vegyék fel az ülések alatt tárolt gázmaszkokat.

A képviselőházi republikánusok vezetője a Trump párti tüntetés beszüntetését követeli

Az amerikai Capitoliumnál zajló tüntetés „Amerikától idegen”, „azonnal véget kell neki vetni” – jelentette ki a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott interjújában Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője helyi idő szerint szerda délután, miután Trump-párti tüntetők erőszakkal behatoltak a Capitolium épületébe a kongresszus két házának ülése közben.

McCarthy elmondta, hogy a Capitolium rendőrségének tagjaival van, és hallotta a rádiójukon, hogy 10-15 perccel korábban lövések dördültek.

Hozzátette a Fox News nyilvánossága előtt, hogy beszélt Trumppal, és sürgette őt, adjon ki nyilatkozatot a tüntetők lecsillapítása érdekében. Trump ezt követően adott ki egy Twitter-üzenetet, amelyben békés tüntetésre szólította őket.

A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatait, az épület ostroma miatt felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből.

A képviselőház elnöke az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a tüntetőkkel szemben

Az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló Trump-párti tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere – közölte az MSNBC amerikai hírtelevízió szerdán.

Megtámadták az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumát Washingtonban Donald Trump hívei – írja a Fox News alapján az Origo.

Az elnök hívei a demokratákhoz kapcsolódó választási csalások miatt tiltakoznak.

Just evacuated my office in Cannon due to a nearby threat. Now we’re seeing protesters assaulting Capitol Police.

This is wrong. This is not who we are. I’m heartbroken for our nation today. pic.twitter.com/jC9P0YfSLQ

Szerda este több száz tüntető megtámadta az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumát. A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát, felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből. Több televízió szerint a hatóságok könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen.

A biztonságiak nem bírtak a tiltatkozókkal, akik bejutottak az épületbe is.

A Fox News szerint a mai napon már a Capitolium két épületét is ki kellett üríteni, mivel több gyanús csomagot is találtak a közelükben.

Donald Trump nem fogja elismerni a vereséget

Donald Trump korábban az összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump ismét az általa többször hangoztatott, széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.

Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget

- hangoztatta a Fehér Ház közelében található Ellipse parkban tartott megmozduláson. „Megállítjuk a lopást” – jelentette ki Trump a szerinte elcsalt választásra utalva.

Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!