Ország-világ

2020.07.05. 18:41

Berlusconi szerint a jobbközép választások nélkül is kormányra kerülhet

Egyre gyakoribb az egyeztetés Giuseppe Conte miniszterelnök és Berlusconi örökös jobbkeze, Gianni Letta között.

Választások nélküli olaszországi kormányváltás lehetőségét vázolta fel Silvio Berlusconi többszörös volt miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke, aki új parlamenti többség létrehozását szorgalmazta az Il Giornale című napilapban vasárnap.

Silvio Berlusconi kijelentette, a Giuseppe Conte vezette kormány teljesen alkalmatlan a koronavírus-járvány kezelésére. Hozzátette, a jelenlegi egészségügyi és gazdasági válságban azonban egyáltalán nem tartja biztosnak az előrehozott választásokat.

A Hajrá Olaszország (FI) elnöke a jobbközép koalíció szombati római tömegdemonstrációja után nyilatkozott, amelyen Matteo Salvini, a Liga vezetője és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke is azonnali választásokat sürgetett.

A nyolcvanhárom éves Berlusconi nem volt jelen személyesen, őt a párt alelnöke, Antonio Tajani képviselte.

Silvio Berlusconi kifejtette, hogy ha mégsem lesznek rövid időn belüli választások, a kormányt új parlamenti többséggel is le lehet váltani. A politikus arra utalt, hogy a jobbközép új szövetségekkel át tudja alakítani a jelenlegi parlamenti erőviszonyokat „új és jobb” kormány létrehozásával.

„Máskülönben azt kockáztatjuk, hogy Giuseppe Conte és az Öt Csillag Mozgalom további két-három évig a helyén marad” – tette hozzá Silvio Berlusconi.

Az egykori négyszeres miniszterelnök korábban is utalt arra, hogy a Hajrá Olaszország választások helyett parlamenti kormányváltásban gondolkodik. A járványkorlátozások feloldása után újraindult római parlamentben a kormánypártok – az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) – folyamatosan veszítenek többségükből, elsősorban a felsőházban.

Az M5S-ből kilépőkből sokan a Liga soraiba ülnek át, a Hajrá Olaszország szenátorai és képviselői pedig a Matteo Renzi vezette kormányerőhöz, az Élő Olaszországhoz pártolnak át. Utóbbi a Silvio Berlusconi és Matteo Renzi közti paktumra utal: így a FI „beszivárog” az egyik kormánypártba, növelve ennek erejét a PD-vel és az M5S-szel szemben.

A parlamenti főpróba a július 15-i szavazáskor lehet, amikor Giuseppe Conte támogatást kér az uniós pénzek felhasználásához.

Sajtókommentárok szerint egyre gyakoribb az egyeztetés Giuseppe Conte miniszterelnök és Berlusconi örökös jobbkeze, Gianni Letta között. A Hajrá Olaszország régóta jelzi, hogy kész támogatni a kormányt az európai forrásfelhasználásban, ha ezzel új kormánytöbbség alakulhat ki.

Silvio Berlusconi egységesnek nevezte az egyre inkább a Salvini-Meloni páros vezette jobboldali koalíciót. Megjegyezte azonban, hogy a Ligával és az Olasz Testvérekkel ellentétben a Hajrá Olaszország keresztény, Európa-barát, az Európai Néppárt tagja, valamint az egyetlen baloldalellenes centrumpártnak számít.

Elemzők szerint a hat százalék körüli Hajrá Olaszország önálló utat keres a huszonhat százalékos Liga és a tizenöt százalékra ugrott Olasz Testvérek mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!