biztonság

2017.12.18. 22:52

Beperelte az amerikai kormányt a Kaspersky Lab

Donald Trump elnök a múlt héten írta alá a cég termékeinek használatát tiltó jogszabályt.

A moszkvai székhelyű, antivírus programokat gyártó Kaspersky Lab pert indított hétfőn az amerikai kormány ellen, mert úgy véli, Washington megfosztotta a tisztességes eljáráshoz való jogtól, amikor megtiltotta, hogy a kormányzati szektorban a cég termékeit használják.

A belbiztonsági minisztérium szeptemberben adta utasításba, hogy minden kormányzati gépről 90 napon belül el kell távolítani a Kaspersky Lab termékeit, mert felmerült, hogy a cég a Kreml befolyása alá kerülhet, és termékeinek használata megkönnyítheti az orosz hírszerzés dolgát. Donald Trump elnök a múlt héten írta alá a cég termékeinek használatát tiltó jogszabályt.

A Kapsersky Lab következetesen tagadja, hogy bármilyen kormánybefolyás alatt állna, és hangsúlyozza, hogy egyetlen kormánynak sem nyújt segítséget internetes kémkedésben.

„A belbiztonsági tárca ártott a cég jó hírnevének és üzleti tevékenységének, de semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy bármilyen bűncselekményt elkövettünk volna”

- írta hétfőn közzétett nyílt levelében a cég alapítója, Jevgenyij Kaszperszkij.

A cég azt is felajánlotta, lehetővé teszi, hogy független szakértők ellenőrizzék termékei forráskódját és frissítéseit, de amerikai tisztviselők szerint ez üdvözlendő, ám nem elégséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!