Csapatzászló-átadás és eskütétel

2018.10.05. 19:40

Benkő Tibor: a honvédség a békét szeretné megőrizni

A Magyar Honvédség (MH) a törékeny és sérülékeny békét szeretné megőrizni – jelentette ki a honvédelmi miniszter az október 1-jén megalakult MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred tartalékos eskütétellel egybekötött csapatzászló átadás-átvételi ünnepségén pénteken Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2018. október 5. Fogadalomtétel az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred megalakulása alkalmából tartott csapatzászló-adományozó ünnepségen a nyíregyházi Kossuth téren 2018. október 5-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Benkő Tibor örömteli gondolatnak nevezte, hogy a magyar emberekben érződik a haza iránti elkötelezettség, hűség és szeretet. A magyarok békére és biztonságra vágynak, és ezt a biztonságot nekünk kell megteremteni – szólt a miniszter a Kossuth téren felsorakozott mintegy négyszáz tartalékoshoz, akik közül százhatvanan tették le esküjüket ezen a napon. A miniszter hangsúlyozta:

Magyarország biztonsága a honvédség és a szövetséges erők képességétől, de leginkább a magyar emberek elszántságától és felkészültségétől, tenni akarásától függ.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter (k) az ünnepségen
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A honvédség legújabb alakulatának tagjai ma arra tettek esküt, hogy hazájukat, ha kell, az életük árán is megvédik – mondta a miniszter, hozzátéve, a tartalékos állományt elismerés is illeti, hogy küldetésüket, a haza védelmét a munka és az iskola mellett vállalták. Kiemelte, felemelő érzés látni, hogy egyre többen vannak olyanok, akik ezt fontosnak tartják. Benkő Tibor leszögezte:

téved, aki azt mondja, hogy a honvédség háborúra készül és militarizálni akar mindenkit.

Magyarország környezetében – Ukrajnában – azonban háború van, korábban pedig a délszláv válság jelentett komoly fenyegetést a magyaroknak. A Nyugat-Balkánon a béke továbbra is csak időleges – folytatta – , de azért van béke, mert az ott élők biztonságát magyar katonák és békefenntartók is őrzik.

Szegő László dandártábornok, a köztársasági elnök főhadsegédje (b) szalagot köt a csapatzászlóra
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Benkő Tibor azt kérte a felsorakozott ezred tagjaitól, hogy névadójukhoz méltó katonai tevékenységet végezzenek és legyenek büszkék arra a csapatzászlóra, amelyet Áder János köztársasági elnök adományozott az ezred állományának.

„Áldozat nélkül nincs nagy cselekedet”

- idézte vitéz Vattay Antal altábornagy hitvallását beszédében Horváth András alezredes, a nyíregyházi alakulat megbízott ezredparancsnoka. Mint mondta, az ezred hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái a kiképzések és az ezred megalakításával együtt járó szervezeti feladatok mellett áldozatos munkával dolgoztak azért, hogy ma mindannyian itt lehessenek.

Köszönet a szolgálatért és az áldozatért, amit hoztak, és köszönet a családoknak, akik ezt lehetővé teszik – hangoztatta az alezredes. Megjegyezte, a szolgálat még csak most kezdődik, az ezred vezetése igyekszik jó példával elöl járni és felkészíteni őket a haza szolgálatára.

Az ünnepség résztvevői a nyíregyházi Kossuth téren
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A csapatzászlót a köztársasági elnök nevében Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal katonai főosztályának vezetője, főhadsegéd adta Horváth Andrásnak. Az eseményen részt vett Vattay Antal altábornagy lánya, Vattay Eleonóra zászlóanya és unokája, Vattay Antal is.

Kis is volt Vattay Antal?

Vitéz Vattay Antal (1891-1966) híres katonacsalád sarja, 1912-ben avatták hadnaggyá, az első világháborúban a nyíregyházi 14. huszárezred tisztjeként harcolt az orosz, a román és az olasz fronton. A háború után elvégezte a vezérkari tiszteket képző Hadiakadémiát és előbb József főherceg, majd 1922 és 1928 között Horthy Miklós kormányzó szárnysegédje volt. 1940 decemberében ezredesként vette át Nyíregyházán az 1. lovasdandár parancsnokságát, 1941-ben vezérőrnaggyá, majd 1943-ban altábornaggyá léptették elő. Részt vett 1941-ben az ukrajnai hadműveletekben, az ő nevéhez fűződik a nyíregyházi lovashadosztály megalakítása. A második világháború végén hadifogságba került, 1946-os hazatérése után koholt vádak alapján letartóztatták, majd 1951-ben tíz év börtönre ítélték, 1957-ben ideiglenesen próbaidőre helyezték. 1966-ban hunyt el Budapesten. A Legfelsőbb Bíróság 2001-ben rehabilitálta, felmentette a háborús bűntett vádja alól.

Borítókép: Fogadalomtétel az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred megalakulása alkalmából tartott csapatzászló-adományozó ünnepségen a nyíregyházi Kossuth téren

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!