haderőreform

2017.08.15. 13:38

Benkő: kiemelt cél a légierő eszközeinek megújítása

A honvéd vezérkari főnök a repülők napján Veszprémben beszélt a pilótáink előtt álló feladatokról és lehetőségekről.

Benkő Tibor elmondta: az elavult Jak-52-es kiképző repülőgépek helyett új, korszerű Zlin típusú gyakorló, felderítő repülőgépek beszerzése kezdődött meg négy géppel, és a következő négy gép pályáztatása is folyamatban van. Ezekkel a gépekkel szeretnénk megteremteni, visszaállítani a hazai pilóta-alapképzés feltételrendszerét. Hozzátette: a Zlinekkel nem lehet Gripen-pilótákat képezni, ezért szükség van olyan gépekre is, amelyek erre is lehetőséget adnak.

A vezérkari főnök arról is beszélt, hogy megújulás előtt áll a merevszárnyú légi szállítás, a helikopterflottából pedig felújítják a Mi-17-es szállítógépeket, valamint a Mi-24-es harci helikoptereket, de újak vagy újszerűek beszerzéséről sem mondtak le. Emellett radarokra és a légvédelmi radaregységek megújulására is szükség van, hogy hatékonyan egészítsék ki az ország légterét védő Gripen vadászgépek képességét, ugyanakkor elsődleges szempontnak kell lennie a személyi állomány megbecsülésének – fogalmazott.

A légierő haderőnem sikeresen és eredményesen bizonyított nemzetközi környezetben a Fire Blade 2017, a Load Diffuser 2017 vagy a Saber Guardian 2017 gyakorlatokon, és a küszöbön áll a Carpathian Hawk 2017 gyakorlat is – ismertette.

Az év elején elindult az utóbbi huszonöt év legnagyobb és legátfogóbb honvédelmi, valamint haderőfejlesztési programja, amely a katonák egyéni felszerelésének, harctéri fegyverzetének fejlesztését, a haditechnikai képességek javítását teszi lehetővé, emellett az új katonai életpályamodell illetményemeléssel is jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!