Ország-világ

2021.04.26. 06:41

Baloldali pergőtűz a kínai vakcinára

A kezdetektől fogva támadja a kínai vakcinát a baloldal, amely az elbizonytalanítás érdekében minden eszközt bevet. A parlamenti javaslattól kezdve a petíciózáson át az online térben is pergőtűz alá vették a világszerte már több mint harmincmillió embernek védettséget nyújtó Sinopharmot.

Egy egész újságot meg lehetne tölteni azzal, hogy hányszor és milyen módon támadta és támadja a baloldal a kínai vakcinát, miközben álságos módon azt hangoztatják, hogy ők nem oltásellenesek – írja a Magyar Nemzet.

Az elbizonytalanításban természetesen Gyurcsány Ferencék viszik a prímet, akik kezdetben csupán a „szabad vakcinaválasztásért”, majd amikor Magyarország elkezdett érdeklődni a Sinopharm vakcinák iránt, kifejezetten a kínai oltóanyag ellen indítottak petíciót.

„A magyar kormány láthatóan eldöntötte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által ellenőrizetlen, engedély nélküli, bizonytalan hatékonyságú, kivizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani Magyarországon” – áll a DK felhívásában. Miután a kabinet egyszerűsítette a külföldön gyártott oltóanyagok engedélyeztetését, Gyurcsányék a közösségi oldalukon azt írták, hogy a kormány „rendelettel akarja ráerőltetni az EU-ban sehol nem engedélyezett kínai vakcinát a magyarokra”.

Kivette a részét a kínai oltóanyag elleni kampányból a Momentum is, melynek elnöke, Fekete-Győr András azt hangoztatta, hogy „Orbán Viktor utasítást adott a kínai Sinopharm vakcina beszerzésére, és politikai nyomást helyezett a magyar Országos Gyógyszerészeti Intézetre, hogy minél előbb engedélyezzék a magyarországi felhasználását”.

Fekete-Győr a közösségi oldalán később azt írta: „Kínai vakcina: előbb a kormánytagokat oltsák be.”

Az MSZP-s Burány Sándor szintén arról értekezett a Facebookon, hogy „a kínai Sinopharm vakcináról […] mi örülnénk a legjobban, ha kiderülne, hogy hatékony oltásról van szó, de egyelőre ezt felelősen nem lehet kijelenteni”.

Párttársa, Bangóné Borbély Ildikó az ATV-ben pedig egyenesen arról beszélt, hogy a magyar kormány „emberkísérletet végez”, mivel 60 éven felülieket is beoltanak a kínai készítménnyel.

A Párbeszéd politikusa, Jávor Benedek hazárdjátéknak nevezte a kínai vakcina tömeges magyarországi alkalmazását. Hangoztatta: a kínai vakcina rendkívül régi technológiát használ, amelynek során elölt kórokozókat juttatnak az emberi szervezetbe, ez az eljárás pedig súlyos egészségügyi kockázatokat hordoz. A Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea pedig közösségi oldalán írta azt: „Orbán Viktor annak ellenére erőlteti a kínai vakcina behozatalát, hogy felmérések bizonyítják: a magyar emberek jelentős része nem bízik annak biztonságosságában, és még a szakértők nagy része is szkeptikusan áll hozzá”.

Szabó az ATV-ben azt is állította, hogy „az a több millió magyar ember, aki majd kínai oltást fog kapni, az nem védett”.

Végül, de nem utolsósorban, amikor februárban a miniszterelnök az Országgyűlésben egyértelművé tette, hogy a koronavírus elleni hazai védekezés a kínai vakcinára épül majd,

Jakab Péter a tőle megszokott alpári stílusban úgy reagált: ha lesz is kínai vakcina, akkor az nem kell senkinek, ráadásul félő, hogy a szakhatóságok Orbán Viktornak is meg akarnak felelni, aki úgy viselkedik, mint egy afrikai kuruzsló vagy egy kínai gyógyszerkereskedő.

A Jobbik elnöke hangoztatta: attól, hogy beoltottak már valahol egymillió embert a kínai vakcinával, az nem lesz jó a magyaroknak.

A baloldali összefogás szereplői egyébként együttes erővel is nekimentek a Sinopharmnak: január 25-én közösen nyújtották be az Országgyűlés elnökének azt a határozatot, amelyben követelték, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség.

A dokumentumot máig nem vonták vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!