Magyar Falu Program

2020.05.23. 21:50

Az óvodai felújítás javítja a település lakóinak életminőségét

Az óvodák és bölcsődék felújítása jelentősen hozzájárul a településeken lakók jobb életminőségéhez – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Veszprém megyei Nagyvázsonyban.

Gyopáros Alpár a községben a Mesevár Óvoda és Bölcsőde korszerűsítése alkalmából tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a Magyar Falu Program pályázatai közül a helyi életminőséget javító beruházásokra tavaly 16 pályázati kiírást hirdettek meg, melyre a tavalyi év során 11 ezernél is több pályázat érkezett és több mint 5500 nyertes pályázat született, összességében 60 milliárd forint értékben.

Hozzátette:

idén eddig 9 pályázati kiírás jelent meg, melyek részben óvodák felújítására, részben óvodaudvarok rendezésére szolgálnak.

Mint mondta, egy település népességmegtartó erejének növelése tekintetében az óvodai és bölcsődei intézményfejlesztések és az alapegészségügyi ellátás korszerűsítése a legfontosabb, hiszen ezek a fejlesztések olyan fiatalokat céloznak meg, akik otthonteremtés, gyermekvállalás előtt állnak.

Gyopáros Alpár felidézte: a Magyar Falu Program meghirdetését követően 2018 őszén országjárás indult azzal a céllal, hogy a falvak lakói véleményt mondhassanak a legfontosabb népességmegtartó intézkedésekről. E vélemények mentén indult útjára a Magyar Falu Program három alprogramja.

A helyi életminőséget javító intézkedések mellett melynek az óvodák felújítása is része , a lakhatást segítő falusi csok és az állami mellékutak felújítása tartozik még a Magyar Falu Program keretébe.

Közölte: a falusi csok 2019 nyarán indult el, azóta majdnem 10 ezer pár igényelt támogatást meglévő otthonok korszerűsítésére vagy ingatlan vásárlására. Vajda Csilla, a nagyvázsonyi Mesevár Óvoda és Bölcsőde vezetője elmondta, hogy az intézményben 10 millió forintért újították meg a villamosvezetéket és korszerűsítették a fűtést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!