élhetetlen helyzet

2018.03.13. 20:56

Az olaszok bezárják a lampedusai migránstábort

Az azonnali kiürítés oka, hogy a március 8-i tűz után fény derült a táborban uralkodó "embertelen" állapotokra.

Az olasz Vöröskereszt jelentése szerint a migránsok azonosítását szolgáló táborban az érkezőknek eredetileg 24 és 48 óra közötti időt kellene tölteni, hogy utána a menedékkérelemre jogosultakat máshova helyezzék át, az illegális bevandorlókat pedig kiutasítsák. A Lampedusára érkezők azonban heteket vagy akár hónapokat töltenek a táborban.

A jelentés szerint a táborban nincsen elég férőhely, ezért az itt tartózkodók a szabad ég alatt alszanak, nem működik a menza, ezért az ételt ott fogyasztják el, ahol tudják, az illemhelyeknek nincsen ajtaja, a matracok piszkosak, a kíséret nélküli kiskorúakat nem különítik el a felnőtt férfiaktól.

Az afrikai migrációs útvonal egyik európai kapujának tartott Lampedusa, Olaszország legdélibb szigete a kilencvenes évek eleje óta migrációs tranzitállomásnak számít. Azóta mintegy 400 ezer migráns haladt át a szigeten. A legtöbben 2011-ben voltak a 800 fős táborban, amikor a hatezer lakosú szigeten ennél is magasabb volt a migránsok száma.

A táborban gyakoriak a lázadások: a migránsok utoljára idén januárban tartottak éhségsztrájkot és össze is varrták ajkukat áthelyezésüket követelve az olasz félszigetre.

A migránstábort 2015 őszén alakították át úgynevezett regisztrációs központtá. Ez volt az első olaszországi hot spot, amelyet Róma Brüsszel sürgetésére nyitott meg a tömegesen érkező migránsok fényképpel és ujjnyomattal való regisztrálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!