terrorizmus

2021.01.01. 15:18

Az Iszlám Állam követte el a deir-ez-zóri busztámadást

A fegyveresek három busznak állítottak csapdát, és szabadságáról visszatérő legkevesebb 37 katonával végeztek.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet jelentkezett két közelmúltbeli támadás elkövetőjeként.

A terroristák internetes kommunikációját nyomon követő, SITE amerikai hírszerzési csoport jelentette helyi idő szerint csütörtökön, hogy az IÁ Aamak nevű „hírügynökségén” keresztül jelentkezett annak a támadásnak az elkövetőjeként, amelyet a kelet-szíriai Deir-Ez-Zórban követtek el, és amelyben egy autóbusz több tucatnyi utasa életét vesztette.

A SANA szíriai állami hírügynökség szerdán adta hírül, hogy ismeretlenek megtámadtak egy autóbuszt az Irakkal szomszédos tartományban, és körülbelül 25 embert megöltek.

A szíriai konfliktust nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSHD) nevű szervezet úgy tudja, hogy a fegyveresek három busznak állítottak csapdát, és szabadságáról visszatérő legkevesebb 37 katonával végeztek.

Az IÁ-val kapcsolatban álló, al-Naba című lap jelentette pénteken hajnalban, hogy a dzsihadisták vállalják a hétfői grozniji támadás elkövetését is, bár erre nem szolgáltattak semmilyen bizonyítékot.

Ramzan Kadirov csecsen vezető beszámolója szerint két férfi késsel megtámadott orosz rendőröket a csecsen fővárosban, egy rendőrt megöltek, egy másikat pedig megsebesítettek, és megpróbálták elvenni lőfegyverüket. A többi rendőr lelőtte az egyik támadót, a másikat pedig megsebesítette. A két támadó egy testvérpár volt a szomszédos Ingusföldről, és egy pékségben dolgoztak Csecsenföldön – tette hozzá Kadirov.

A főleg muszlimok lakta kaukázusi orosz köztársaságokban gyakran megtámadják az orosz rendfenntartó erőket azóta, hogy az orosz hadsereg a Szovjetunió 1991-es felbomlása után két háborút is vívott az ottani szakadárokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!