szélhámos

2020.09.23. 09:09

Az idősek rokonainak adták ki magukat, így loptak tőlük

Elfogott a rendőrség egy budapesti nőt és egy budapesti férfit, aki mintegy ötmillió forint értékben ékszereket és pénzt csalt ki idősektől úgy, hogy a sértettek rokonának adták ki magukat – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán.

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint a 24 éves férfi ismeretlen társa külföldi telefonszámról hívott fel egy idős asszonyt, és

magát a nő hozzátartozójának kiadva azt állította, hogy fogva tartják, és csak pénz ellenében engedik el.

A nő azt hitte, a fiával beszél, ezért elárulta, hogy ki tud venni hárommillió forintot a bankból.

Ezután a 24 éves férfi pénteken megjelent a nő lakásán, és elkísérte egy kispesti bankba, ahol a bank elutasította a kifizetést, mert ekkora összeg kivételéhez előzetes időpontra lett volna szükség. A férfi egy másik bankfiókhoz akarta kísérni a nőt, de a nyomozók eközben az Üllői úton elfogták.

A nyomozásból kiderült, hogy

a férfi több, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekménnyel is gyanúsítható, augusztus 21. és szeptember 7. között ismeretlen társával négy idős nőtől mintegy ötmillió forint értékben csaltak ki ékszereket és pénzt.

A rendőrök a férfi lakásán tartott mobiltelefonokat és pénzküldési bizonylatokat foglaltak le – írták.

Az eljárás során a rendőrök eljutottak egy 57 éves nőhöz, akinek a gyanú szerint a férfi átadta a csalásokból megszerzett pénzt és ékszereket. A nő a pénzből százezer forintot adott a „futárnak”, a pénz egy részét pedig elküldte ismeretlen társainak. A rendőrök a nőt szombaton, XV. kerületi otthonában fogták el, a nála tartott házkutatáskor 300 ezer forintot és pénzküldési bizonylatokat foglaltak le.

A férfit négy rendbeli csalás bűntett és egy rendbeli csalás bűntett kísérlet megalapozott gyanúja miatt, a nőt három rendbeli csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat, amelyet az illetékes bíróság hétfőn elrendelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!