Ország-világ

2021.01.04. 18:56

Az európai gyógyszerfelügyelet hamarosan állást foglal a Moderna vakcinájáról

Engedélyezése esetén ez lesz az Európai Unióban engedélyezett második Covid-19 elleni védőoltás.

A legrövidebb időn belül állást foglal a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni védőoltásának engedélyezéséről az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – közölte hétfői közleményében az ügynökség.

„Hamarosan ülésezik az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP), hogy tárgyaljon a Moderna védőoltásáról” – tájékoztatott az európai gyógyszerfelügyelet, amelynek székhelye az Egyesült Királyságnak az EU-ból történt kiválása után költözött Londonból Amszterdamba. Az ügynökség szerdán tartja következő ülését.

Engedélyezése esetén a Moderna vakcinája lesz az Európai Unióban engedélyezett második Covid-19 elleni védőoltás. Az EMA december 21-én engedélyezte az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett vakcinát, amelyet a múlt hét óta alkalmaznak az uniós tagállamokban.

A Moderna hétfőn jelentette be, hogy legalább 600 millió adag védőoltást állít elő 2021-ben, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett. A cég jelenleg dolgozik a beruházásokon és hiteleken, hogy egymilliárd adagra bővítse a kapacitását.

A Moderna közölte, hogy egy 200 millió adagra vonatkozó szerződés keretében már 18 millió adag vakcinát szállított az Egyesült Államok kormányának. A kanadai kormánnyal 40 millió adag szállításáról kötött szerződést.

Az EMA a múlt héten közölte, hogy bár szerdán Nagy-Britanniában engedélyezték az AstraSeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem készítményét, nem valószínű, hogy januárban megkapja az engedélyt az Európai Unióban.

Míg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sürgősséggel engedélyezte két védőoltás forgalmazását, az EMA-ra nagy nyomás nehezedik az engedélyezési folyamat gyorsítása érdekében, elsősorban Németország részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!