pokolgép

2019.08.10. 20:11

Az ENSZ-misszió két tagja meghalt egy bombamerényletben Líbiában

Az ENSZ líbiai missziójának (UNSMIL) két tagjával végzett egy autóba rejtett pokolgép szombaton az ország keleti részén lévő Bengáziban, a merényletben további tíz ember, köztük egy gyermek megsebesült – jelentették a helyi biztonsági szervek.

A LANA líbiai hírügynökség szerint a robbanás akkor következett be, amikor az ENSZ konvoja éppen egy bevásárlóközpont előtt haladt el. Az UNSMIL egyik halottja líbiai, a másik pedig a Fidzsi-szigetek állampolgára volt. A világszervezet helyi missziója tűzszünetet próbál tető alá hozni az egymással harcoló felek között.

Halífa Haftar, a Kelet- és Dél- Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője – aki április 4-én indította meg csapatait az egységkormány kezében lévő Tripoli elfoglalására – mindeddig elutasította a javasolt fegyvernyugvást, de az iszlám világ egyik legfontosabb – szombattól keddig tartó – áldozati ünnepe, az Íd al-Adha – idejére mégis beleegyezett a harcok beszüntetésébe.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a szombati robbanás összefüggésben áll-e a jelenlegi harci helyzettel. Haftar áprilisban azzal az indokkal kezdte meg tripoli hadjáratát, hogy meg akarja tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb mértékben ellenőrzésük alá vonni. Haftar elutasítja az ENSZ támogatását élvező egységkormányt, amely a nyugat-líbiai fővárosban, Tripoliban székel, így az ország gyakorlatilag két részre szakadt, két párhuzamos hatalom küzd egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!