Járvány

2021.01.21. 22:24

Az Egyesült Arab Emírségek engedélyezte a Szputnyik V orosz vakcinát

A vakcina klinikai tesztelését néhány hete kezdték meg az arab országban.

Sürgősségi felhasználásra engedélyezte az orosz Szputnyik V koronavírus elleni védőoltást csütörtökön az Egyesült Arab Emírségek egészségügy-minisztériuma, miután a fertőzések rekordszintet értek el. A vakcina klinikai tesztelését néhány hete kezdték meg az arab országban.

Csütörtökön 3529 volt a napi új fertőzések száma az emírségekben – közölte az egészségügy-minisztérium, ez volt a legmagasabb szám az Arab(Perzsa)-öböl menti térségben, ahol a többi öt országban a napi új esetek száma 500 alá esett.

„A kutatások kimutatták a védőoltás hatékonyságát a vírus elleni erőteljes antitesttermelés révén, valamint a felhasználás biztonságát és a nemzetközi biztonsági és hatékonysági normáknak való megfelelését” – jelentette a WAM, az Egyesült Arab Emírségek hírügynöksége.

Az emírségek nem tette közzé a klinikai kísérletek harmadik fázisának eredményét. A vakcina külföldi forgalmazásával megbízott Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RDIF) közölte, hogy a tesztelés decemberben kezdődött. Abu Dzabi januárban jelentette be, hogy megkezdődtek a kísérletek, de azt nem közölte, mikor.

Az RDIF közlése szerint a kísérletek keretében Abu Dzabiban ezer ember kapta meg a vakcina első adagját. Az orosz fejlesztők szerint a védőoltás hatékonysága 91,4 százalékos volt a kísérletek során.

A Szputnyik V az Egyesült Arab Emírségekben jóváhagyott harmadik vakcina. A Sinopharm kínai gyógyszergyár koronavírus elleni védőoltása is elérhető a nagyközönség számára, Dubaj a Pfizer/BioNTech vakcinájával is oltja a lakosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!