védelmi erők

2021.04.13. 14:05

Az Egyesült Államok megerősíti katonai jelenlétét Németországban

A nagyjából 500 fős csapaterősítést az idén ősszel hajtják végre.

Az Egyesült Államok megemeli Németországban állomásozó katonái számát – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden Berlinben.

A Biden-kormány tagjai közül Németországba elsőként ellátogató miniszter Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nagyjából 500 fős csapaterősítést az idén ősszel hajtják végre.

Austin kiemelte, hogy Németország a hazája egyik leghűségesebb szövetségese, amellyel közösen képviselik a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság értékeit.

A Wiesbaden térségébe telepítendő új egységek révén az amerikai védelmi erők az eddiginél is hatékonyabban tudnak majd megakadályozni konfliktusokat, „vagy ha kell, harcolni és győzni” – mondta Lloyd Austin.

Azzal kapcsolatban, hogy az előző, Donald Trump republikánus elnök vezette washingtoni kormány a Németországban állomásozó, nagyjából 36 ezer katona egyharmadának kivonását tervezte, Austin elmondta, hogy ezt a tervezési folyamatot beszüntették, a csapaterősítéssel pedig a Németország és az egész NATO melletti amerikai elkötelezettséget is kifejezik.

Annegret Kramp-Karrenbauer hangsúlyozta: megtiszteltetés hazájának, hogy az új amerikai védelmi miniszter első hivatalos európai útja Németországba vezetett, és örömteli, hogy már nem a csapatkivonás, hanem a németországi amerikai jelenlét erősítése van napirenden. Mindent megtesznek azért, hogy a családjukkal érkező katonák legalábbis átmenetileg jó otthonra találjanak, és jó emlékeket őrizzenek majd Németországról – mondta.

Annegret Kramp-Karrenbauer a védelmi kiadások növelésével és a Bundeswehr – a német hadsereg – külföldi műveleteivel kapcsolatban kiemelte, hogy Németország a szövetségesei szolidaritásának köszönheti szabadságát és biztonságát, és viszonozza ezt a szolidaritást.

A Washington által ellenzett, Berlinben pedig a politikától független, tisztán üzleti alapú beruházásnak tekintett Északi Áramlat 2 földgázvezetékkel kapcsolatban Kramp-Karrenbauer jelezte, hogy lát lehetőséget a projekt leállítására irányuló amerikai követelések teljesítésére.

Mint mondta, lehet foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy felfüggesztessék-e a kivitelezést. Ha pedig végül mégiscsak elkészül az Északi Áramlat 2 – vagyis az orosz földgázt Németországba a Balti-tenger fenekére fektetett csőhálózaton Ukrajna és Lengyelország megkerülésével szállító Északi Áramlat vezetékrendszer bővítése -, a gázszállításokat „Oroszország magatartásától is függővé kell tenni” – mondta a német védelmi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!