Járvány

2020.10.26. 06:00

Az ausztráliai Victoriában egyetlen új fertőzöttet sem regisztráltak

Egyetlen újabb koronavírus-fertőzéses eset és haláleset sem történt az elmúlt 24 órában a járvány által leginkább sújtott ausztráliai Victoria államban, amire június 9. óta nem volt példa – közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A bejelentés egy nappal az után történt, hogy Daniel Andrews victoriai miniszterelnök elhalasztotta az augusztus eleje óta vesztegzár alatt lévő ötmilliós victoriai főváros, Melbourne megnyitását, miután felmerült a gyanú, hogy a város északi peremén újabb járványgóc alakult ki. A környéken azonban

mintegy 15 ezer embert teszteltek, és minden esetben negatív volt az eredmény.

Andrewsra nagy nyomás nehezedett a melbourne-i zárlat miatt az üzleti szféra, de még a szövetségi kormány részéről is, tartottak ugyanis attól, hogy ez késleltetni fogja az ország egészének gazdasági talpra állását. A múlt héten valamelyest enyhítettek a vesztegzáron, így 25 kilométeres körzetre növelték az ötkilométeres kiutazási korlátot. A hétvégére ígértek újabb, jelentősebb lazítást, amelyet Andrews végül elhalasztott.

A járvány miatt az ausztrál gazdaság hét százalékkal zsugorodott a második negyedévben, ami a legnagyobb csökkenés volt 1959 óta, amikor elkezdték mérni a gazdaság teljesítményét. A munkanélküliség júliusban 22 éves csúcspontra, 7,5 százalékra emelkedett az üzleti élet leállása és a belső államközi határok lezárása miatt.

Ausztráliában eddig 27,5 ezer fertőzést regisztráltak, sokkal kevesebbet, mint más fejlett országokban. A fertőzés miatti 905 haláleset kilencven százaléka Victoria államban történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!