három forgatókönyv van

2017.11.30. 06:27

Az amerikaiak szerint mindenképpen több muszlim lesz Európában

Egy kutatóintézet azt jósolja: az iszlám lakosság aránya 2050-re könnyen meg is duplázódhat.

Imams pose in the front of the Islamic Centre of Vienna's Florisdorf district during a signing ceremony on June 14, 2017 in Vienna, Austria. The 300 Imams of the Islamic Religious Community in Austria (IGGOe) signed a declaration against terrorism, extremism and violence. / AFP PHOTO / ALEX HALADA

A demográfiai kutatásokkal gyakran foglalkozó, független intézet 30 európai országra, köztük az Európai Unió összes tagállamára vonatkozóan készített prognózist, amelyben a bevándorlás háromféle lehetséges forgatókönyvét vázolta fel.

  • Az egyik vizsgált változat szerint a folyamatos bevándorlás megtorpanna Európában, de a Pew arra a következtetésre jutott, hogy az iszlám vallásúak aránya ez esetben is növekedne, mert ez a közösség fiatalabb az európai átlagnál, és termékenyebb is, mivel anyánként átlagosan egy gyermekkel többet nevelnek fel. Ez a forgatókönyv a tanulmány szerint 2050-re 7,4 százalékos muszlim arányhoz vezetne a tavalyi 4,9 százalék helyett.
  • A második forgatókönyv a bevándorlás folytatódásával számol, és figyelembe veszi, hogy a Pew becslése szerint az Európába 2010 és 2016 között érkezett menekültek több mint fele volt muszlim. Eszerint 11,2 százalékra emelkedne az iszlám vallásúak aránya, ha az illegális migráció megtorpanna, de a szabályosan bevándorlók a jelenlegi ütemben érkeznének tovább.
  • Tizennégy százalékra nőne viszont az arányuk, ha mind a legális, mind az illegális bevándorlás az elmúlt három évben tapasztalt, jelentős mértékben folytatódna.
  • A tanulmányból az is kiderül, hogy a vizsgált 30 ország összlakossága csak abban az esetben növekedne, ha a harmadik forgatókönyv, vagyis a jelentős mértékű bevándorlás valósulna meg. Ez esetben a Pew szerint a tavalyi 520,8-ról 538,6 millióra emelkedne a mai 28 EU-tagország, valamint Norvégia és Svájc együttes népessége. A köztes forgatókönyv viszont már a jelenleginél kisebb, 516,9 milliós összlakosságot jósol az évszázad közepére, míg a bevándorlás teljes megtorpanása esetén a lakosság 2050-ben már csak 481,7 millió lenne.

    Fontos megjegyezni, hogy az ilyen hosszútávra szóló jóslások valójában rendkívül bizonytalanok, hiszen számos, ma még nem látható, vagy nem is létező tényezővel nem számolnak, a jelenlegi trendek alapján kiszámolt becslés azonban mindenképpen intő jel.

    Borítókép: Muszlimok a bécsi Iszlám Központban. AFP / ALEX HALADA

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!