terrorizmus

2020.05.15. 13:58

Az amerikaiak szerint az Iszlám Állam támadta meg a kabuli klinikát

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet afganisztáni csoportját tette felelőssé Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja pénteken egy kabuli szülészeti klinika ellen végrehajtott terrortámadásért, amelyben több mint húszan, köztük újszülöttek és várandós nők haltak meg.

Khalilzad pastu nyelvű Twitter-üzenetében úgy vélte, az elkövetés módja a terrorszervezetre utal, amely már korábban jelét adta, hogy előszeretettel hajt végre a fentiekhez hasonló, rettenetes akciókat civilek ellen.

Az Iszlám Állam „fenyegetést jelent az afgánokra és az egész világra” – áll az üzenetben.

Figyelmeztetett arra is, hogy a terroristák igyekeznek megtorpedózni a tálibok és az afgán kormány közti béketárgyalásokat, és olyan vallási alapú feszültséget létrehozni az országban, amilyen Szíriában és Irakban alakult ki.

A terrorszervezet a héten már jelentkezett a klinika ellen egy napon, Nangarhar tartomány keleti részén egy temetési menetben elkövetett terrortámadás elkövetőjeként, amelyben 34-en haltak meg.

A Kabul síita negyedében lévő klinika elleni terrortámadás elkövetőjeként egyetlen csoport sem jelentkezett, mindazonáltal az Iszlám Állam többször hajtott végre terrortámadást civilek, elsősorban a síita muszlim kisebbség ellen.

A tálibok elítélték a klinika elleni támadást, és aljas, embertelen tettnek nevezték az akciót. Mindazonáltal a támadás után nem sokkal Asraf Gáni afgán elnök bejelentette, hogy a hadsereg újrakezdi műveleteit a tálibok ellen, akiket azzal vádolt, hogy nem fogadták el Kabulnak a tűzszünetre és az erőszakos cselekmények felfüggesztésére vonatkozó felhívásait.

A klinikát üzemeltető Orvosok Határok Nélkül felfüggesztette a klinika működését, de az ezt bejelentő közlemény hozzáteszi, a támadás kivizsgálása után folytatják munkájukat.

A tálibok és az Egyesült Államok képviselői Dohában február 29-én – Khalilzad közvetítésével – békemegállapodást írtak alá, amely előírja egyebek között a tálibok és az afgán kormány közötti béketárgyalások megindítását is. Az egyezmény felszólítja a radikálisokat az erőszakcselekmények leállítására is. Noha a tálibok ennek nem tettek eleget, felfüggesztették a külföldi csapatok elleni akciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!