Járvány

2020.05.12. 23:06

Átlépte a 140 ezret a fertőzöttek száma Törökországban

Törökországban kedden az előző napi 1114-gyel szemben 1704 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, és ezzel a fertőzöttek száma 141 ezer 475-re nőtt – derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból.

Az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma az április 11-ei 5138-as érték óta mérséklődik, hétfőre pedig egészen az ezres szint közelébe süllyedt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt hétfőn ismertette a járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésére vonatkozó terv első ütemét. Ennek keretében már múlt keddtől megnyitottak a személyforgalom előtt április 4. óta lezárt 31 tartományból 7-et, majd ezeket az elmúlt hétvégén az immár szokásos kétnapos kijárási tilalom alól is mentesítették. Most hétfőn bizonyos feltételekkel újranyitottak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, továbbá a borbélyok, a fodrászatok, illetve a szépségszalonok.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az esetszámok keddi emelkedése kapcsolatba hozható-e az intézkedések lazításával.

A keddi adatok szerint az utóbbi 24 órában 53-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 3894-re nőtt. A kis-ázsiai országban az elhalálozások üteme április 19-én érte el az eddigi csúcspontját, akkor 127 ember halt meg az új koronavírus következtében. A mutató hétfőn 55-ön, de vasárnap még csak 47-en állt.

Az intenzív gondozásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma ugyanakkor tovább ereszkedett, az előbbi 1126-ról 1045-re, az utóbbi 578-ról 576-ra. A gyógyultnak minősítettek száma 3109-cel 98 ezer 889-re emelkedett, ami már csaknem a fertőzöttek számának 70 százaléka.

A török államfő a kormányzat most hétfői ülésén arról döntött, hogy további 9 lezárt tartományt megnyitnak a személyforgalom előtt, de 15 zárva marad, köztük Isztambul, Ankara és Izmir.

A közösségi élet és a távolsági közlekedés országszerte továbbra is nagymértékben korlátozott.

A 83 milliós Törökországban a hatóságok eddig több mint 1,44 millió vírustesztet végeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!