Választás 2018

2018.03.08. 19:14

Átfogó csomaggal segítene a devizahitel-károsultakon a Jobbik

A Jobbik átfogó csomagot terjeszt be ismét az Országgyűlésnek a devizahitel-károsultak érdekében - közölte az ellenzéki párt alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Z. Kárpát Dániel azt mondta: a Jobbik a devizahitelek felvételkori árfolyamon való forintosítása mellett elszánt egy teljes körű kilakoltatási moratórium bevezetésére a probléma megoldásáig. Az ezeket az ügyeket érintő végrehajtási moratóriummal megakadályoznák a tartozások indokolatlan és mesterséges duzzasztását – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint a végrehajtási rendszer túlkapásainak kezelésével minden magyar állampolgárnak az utolsó forintig visszaszereznék „a pénzügyi merényletek által indokolatlanul elvont pénzt”.

Fontosnak tartja – mondta – , hogy minimálbérből vagy az alatti összegből ne lehessen pénzt levonni, minimálbér felett pedig kizárólag indokolt esetben lehetne egy csökkentett összeget letiltani. Ismertetése szerint a megváltozott munkaképességűek ellátásából szintén nem lehetne így pénzt levonni.

Z. Kárpát Dániel azt mondta, az ingatlan becsértékét évente kellene megállapítani. Azzal indokolt, hogy ha a becsérték megállapítása után évekig nem értékesítik az ingatlan, akkor annak elértéktelenedése még inkább lehetetlen helyzetbe hozza a családot.

Szólt arról is, hogy meg kellene szüntetni azt, hogy bárki ingatlanját töredékáron lehessen eladni. De ha már így történik, miért ne lehetne elővételi joga a károsultnak, a családjának vagy jogvédőknek.

Azon véleményének is hangot adott, hogy piacgazdaságban nem szabadna előfordulnia annak, hogy egy tízmillió forintos ingatlan a fedezete egy ötvenmilliós tartozásnak. A balliberális kormányzatok idején futott fel ez a gyakorlat, és a Fidesz-KDNP az elmúlt nyolc évben „aljas, áruló módon” engedte ezt a folyamatot továbbgyűrűzni – tette hozzá.

Elmondta, elszámoltatásra is szükség van, amelynek során a vádlottak padján ott kell lenniük az érintett politikusoknak, az állami felügyeleti vezetőknek, a végrehajtóknak, akiknek túlkapásaik voltak, a kereskedelmi bankok vezéreinek, valamint a hatalmával visszaélő egy-két közjegyzőnek.

Jelezte, vasárnap délután ott lesz az Adóskamara demonstrációján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!