voksolni fognak

2019.03.10. 22:30

Április 11. és május 19. között tartják meg Indiában a parlamenti választásokat

Mintegy 900 millió embert várnak az urnákhoz.

Április 11. és május 19. között, hét szakaszban tartják meg a parlamenti választásokat Indiában – jelentette be vasárnap Szuníl Aróra, az indiai választási bizottság vezetője.

A világ legnagyobb demokratikus választásán mintegy 900 millió embert várnak az urnákhoz, 84 millióval többet mint az előző, 2014-ben tartott választásokon.

Ezúttal nem kilenc, hanem hét szakaszban voksolhat a dél-ázsiai ország lakossága: április 11-én, 18-án, 23-án, 29-én, illetve május 6-án, 12-én és 19-én. A szavazatokat május 23-án összesítik.

A CVoter indiai közvéleménykutató-cég által 50 ezer ember bevonásával országszerte készített felmérés szerint a hindu nacionalista Narendra Modi kormányfő vezette Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) a választás esélyese, 241 képviselői helyet szerezhet az 543 tagú alsóházban (Lok Szabha), a többséghez azonban legalább 272-re lenne szüksége.

Az országot 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) vezette ellenzéki tömörülés 141 mandátumot szerezhet a felmérés szerint.

Elemzők szerint valószínűleg a Bháratíja Dzsanata Párt javára válik a szomszédos Pakisztánnal való feszült viszony, amely február közepén kiéleződött az után, hogy egy öngyilkos merénylő robbantásos támadást hajtott végre egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – ellen, megölve annak 40 tagját Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.

A merénylet elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű pakisztáni radikális iszlamista csoport jelentkezett. Ezt követően a két ország légicsapásokat mért a másik területére.

India és Pakisztán 1947-ben nyerte el függetlenségét. Azóta a két ország három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak. Kasmír nagyjából fele India, északi harmada Pakisztán, egy kis része pedig Kína ellenőrzése alá tartozik.

A Kasmírt szétválasztó határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet.

Bár egyesek megkérdőjelezték az indiai katonai fellépés hatékonyságát, Modi népszerűségi mutatója ugrásszerűen megnőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!