NAV

2019.10.31. 10:33

Amerikában fogták el egy bűnszervezet magyar vezetőjét

A hálózat valótlan tartalmú számlákat állított ki különböző informatikai vállalkozásoknak.

Több mint egymilliárd forintot csalt el egy számlagyárat működtető dunántúli céghálózat, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hazai és külföldi társhatóságokkal közös akcióban számolt fel. A bűnszervezet magyar vezetőjét az FBI közreműködésével Amerikában fogták el – közölte a hivatal sajtóreferense csütörtökön.

Tóth Gergő a közleményben azt írta, hogy a bűnszervezet valótlan tartalmú számlákat állított ki különböző informatikai vállalkozásoknak, amelyek a fiktív számlák ellenértékét átutalták. A bűnszervezet busás jutalékért a pénzt a céghálózaton átfolyatta, majd készpénzben visszaadta a haszonhúzóknak. A társaságok a fiktív számlák áfatartalmát levonták fizetendő adójukból.

A bűnszervezet az így megszerzett vagyont külföldi cégek és egy magyarországi vállalkozás bevonásával akarta tisztára mosni, tagjai a legálisnak tűnő pénzt ingatlanokra, luxusautókra és drága utazásokra költötték. A szervezet vezetőjétől, egy Komárom-Esztergom megyei férfitól 100 millió forint értékben foglaltak le két autót.

A többszintű hálózat „bukó cégei” valódi tevékenységet nem végeztek, élükön külföldi strómanok álltak – olvasható a közleményben.

A NAV lengyel, angol, szlovák és amerikai hatóságokkal együtt fogta el a hálózat tagjait. 162 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat Magyarországon, Lengyelországban, Angliában és Szlovákiában. A NAV nyomozói 15, a külföldi társhatóságok 22 gyanúsítottat hallgattak ki, több helyen kábítószert is találtak az elkövetőknél.

A kétnapos nemzetközi akcióban ötszáz nyomozó, a NAV Merkur bevetési egysége, járőrök, és IT-szakemberek vettek részt, a külföldi műveleteket pedig az Eurojust és az Europol közreműködésével a hágai koordinációs központból irányították. Az FBI közreműködésével a bűnszervezet Amerikában tartózkodó irányítóját is sikerült elfogni, aki azóta kiadatási őrizetben van.

A NAV a Nemzeti Nyomozó Iroda bevonásával bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket zárolt, készpénzt, luxusautókat, valamint egy helyszínen bitcoint is lefoglalt, összesen több mint 770 millió forint értékben.

Hat embert őrizetbe vettek, a Tatabányai Járásbíróság pedig letartóztatta őket. A hivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt nyomoz – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!