megkínozták

2020.02.09. 08:38

Államellenes izgatás miatt őrizetbe vettek egy Olaszországból hazatérő egyiptomi aktivistát

Államellenes izgatás miatt őrizetbe vettek egy Olaszországból hazatérő egyiptomi aktivistát a kairói nemzetközi repülőtéren – mondta el egy helyi jogvédő csoport.

Patrick George Zakit 15 napra vették őrizetbe. Az aktivista 2019 augusztusa óta Bolognában folytatott posztgraduális tanulmányokat, és rövid családi látogatásra érkezett vissza Egyiptomba pénteken – írta szombati közleményében a Személyi Jogok Egyiptomi Kezdeményezése nevű szervezet.

A csoport közölte, hogy kutatójuk, Zaki, hazatérését követően 24 órára eltűnt.

Ügyvédjei szerint megverték, elektrosokkal kínozták, megfenyegették, és munkásságáról, valamint tevékenységéről faggatták. Csak ezt követően jelenhetett meg szülővárosa, Manszúra ügyészsége előtt.

Az ügyészség elrendelte 15 napig tartó őrizetbe vételét, amely időtartam alatt nyomozás zajlik ellene álhírek terjesztése, valamint engedély nélküli tüntetésre és a rendszer megdöntésére való felbujtás miatt. Azzal is gyanúsítják, hogy a közösségi oldalakon a közrend és a közbiztonság aláásása érdekében tevékenykedik, és terrorcselekmények, illetve erőszak elkövetésére buzdít – tájékoztatott a Személyi Jogok Egyiptomi Kezdeményezése.

Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök kormányzása alatt több tucat újságírót, aktivistát és másként gondolkodót vetettek börtönbe az elmúlt években.

Címkék#egyiptom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!