zavargások

2018.07.24. 23:35

Agyonlőttek egy brazil orvostanhallgatót a nicaraguai fővárosban

A brazil kormány felszólítja a nicaraguai hatóságokat, hogy minden erejüket vessék latba a felelősök azonosítása és megbüntetése érdekében.

Agyonlőttek egy brazil orvostanhallgatót a nicaraguai fővárosban, Managuában – közölte Ernesto Medina, annak az Amerikai Egyetemnek (UAM) az alkancellárja, ahol a 32 éves áldozat tanult. Eközben legkevesebb négy tüntető életét vesztette a kormánypárti erők támadásában a középnyugati városban, Jinotegában.

Rayneia Gabrielle Lima egy autóban ült, amikor rálőttek. A 32 éves brazil orvostanhallgató nem vett részt a kormányellenes tüntetéseken, ugyanakkor orvosi ellátásban részesített sebesült tüntetőket – tájékoztatott Medina. Szórakozásból, gyakorlatilag a semmiért ölték meg – mondta.

A brazil külügyminisztérium jegyzékében „mélységes felháborodásának” adott hangot az orvostanhallgató halálhírével kapcsolatosan. A brazil kormány felszólítja a nicaraguai hatóságokat, hogy minden erejüket vessék latba a felelősök azonosítása és megbüntetése érdekében – hangsúlyozta a külügyi tárca.

Eközben négy ember lelte halálát a Managuától 163 kilométerre északra található Jinotega város Sandino nevű kerületében történt támadásban, amelyet a nicaraguai kormány úgynevezett – rendőrökből, rohamrendőrökből és a kormányhoz hű félrendőri és félkatonai szervezetek tagjaiból álló – egyesített erői indítottak kormányellenes tüntetők ellen – közölte Vilma Núnez, az Emberi Jogok Nicaraguai Központja nevű civil szervezet vezetője.

A több mint 8 órán át tartó összecsapásokban 25 ember sebesült meg – mondta Alvaro Leiva, a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség igazgatója.

A nicaraguai rendőrség szerint azonban a környéket rettegésben tartó „terroristák” lőfegyverekkel és aknavetőkkel támadtak rájuk Sandinóban. A rendőrség szerint a támadásban öt munkatársuk megsebesült.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását követelik. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között már volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022 januárjáig tart.

A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. Április óta újra meg újra erőszakba torkolló összecsapások törnek ki a kormány támogatói és ellenzéke között.

Az összecsapásokban eddig egyes adatok szerint legkevesebb 277, más adatok szerint legalább 351 ember vesztette életét, ezrek sebesültek meg, és több száz embert vettek őrizetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!