botrány

2020.01.10. 18:16

Afrikai migránsokat segítettek Európába az ENSZ hivatalnokai

Pénzért személyi okmányokat és hamis orvosi igazolásokat kaphatott több tízezer ugandai és kenyai állampolgár, hogy az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) munkatársainak segítségével áttelepülhessen Nyugat-Európába. A korrupciós ügyet, amelyben az UNHCR vizsgálatot indított, a német Stern magazin leplezte le.

A V4NA hírügynökség arról ír, hogy az ENSZ menekültügyi hivatalának (UNHCR) munkatársai éveken át lehetővé tették afrikai állampolgárok számára, hogy fejenként mintegy 2500 dollár ellenében Nyugat-Európában telepedhessenek le. A német Stern magazin oknyomozó riportja szerint

az UNHCR korrupt alkalmazottai személyi okmányokat állítottak ki, továbbá hamis orvosi igazolásokat szereztek be tehetős afrikai migránsok számára, hogy bekerülhessenek a világszervezet áttelepítési programjába.

Olyan is előfordult, hogy ugandai és kenyai állampolgárok fizettek a hamis papírokért, ám végül mégsem kerültek fel a listára, mert személyi dokumentumaikat az ENSZ tisztségviselői eladták másoknak.

Az UNHCR menekültprogramjában elsősorban olyanok vehetnek részt, akik politikai üldöztetést szenvednek, illetve Afrikában nem kezelhető betegségük van. Mivel azonban évente csak 50-60 ezer fő áttelepítésére van lehetőség, sokan mégsem kerültek fel a listára, annak ellenére, hogy fizettek a korrupt hivatalnokoknak – állítja a Stern. Az UNHCR genfi központja megerősítette a német magazinnak, hogy bizonyítékaik vannak az Ugandában és Kenyában történt hivatali korrupcióra. A szervezet szóvivője szerint, ha elegendő információ gyűlt össze, az UNHCR belső vizsgálatot indít.

Jörg Meuthen, a bevándorlásellenes Anternatíva Németországért (AfD) párt társelnöke pénteken terjedelmes Facebook-posztban hangoztatta felháborodását.

„Az »áttelepítés« (resettlement) a betelepítés finomabb megfogalmazása, és pontosan erről szól ez a program: afrikai emberek betelepítéséről leginkább Európába, gyakran Németországba. Az ilyen programokkal a sajnos még mindig kancellár rég áhított vágya válik valóra”

– fogalmazott Meuthen. Az AfD vezetője megosztott egy videót is, amelyben Angela Merkel kancellár 2015. novemberében, röviddel a német határok migránsok előtti megnyitása után azt mondja: „Küzdeni fogok a tervem megvalósításáért (…), hogy az illegalitást legálissá tegyem, és emellett minden erőmmel kiállok.”

„Nehéz elhinni, hogy egy német kancellár ilyet mondott, miután felesküdött arra, hogy minden rossztól megvédi a német népet” – kommentálta Merkel szavait Jörg Meuthen.

„Azok, akik véget akarnak vetni az efféle embercsempészetnek – és mi pontosan ezt kínáljuk alternatívaként Németországért, és nem ellene –, tartsanak velünk egy olyan európai erődítmény építésében, amibe senki sem léphet be, akit nem akarunk” – tette hozzá a párt EP-képviselője.

A Merkel-féle Willkommenspolitik eredményeként Németország 1,796 millió bevándorlót fogadott be 2015, a migránsáradat kezdete óta. A migránsok mintegy negyede Afrikából érkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!