szolidaritás

2020.04.07. 17:46

A V4-ek kifejezetten jól szerepelnek a világjárvány kezelésében

A visegrádi államok (V4) – Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország- nemzetközi összehasonlításban kifejezetten jól szerepelnek a koronavírus-világjárvány kezelésében, ami jelzi a közép-európai együttműködés mélyítésének fontosságát is – jelentette ki Szijjártó Péter kedden, miután a lengyel külügyminiszterrel egyeztetett videokapcsolaton keresztül.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy Jacek Czaputowicz-csal kölcsönösen kifejezték egymás iránti szolidaritásukat a jelenlegi helyzetben, és abban is egyetértettek, hogy tovább kell erősíteni a két ország együttműködését. Kiemelte: szorosabbá kell tenni

a V4-ek kooperációját is, még több területre kell kiterjeszteni, hogy a váratlan helyzetekben minél többször tudjanak közösen fellépni, így a nemzeti válaszok is hatékonyak lehessenek.

Szijjártó Péter azt mondta, Budapest és Varsó is nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy hazavigye állampolgárait a világ sok pontjáról, és ezért köszönetet mondott kollégájának, illetve a LOT lengyel nemzeti légitársaságnak, amely 109 magyar hazajuttatásában segített eddig. Hozzátette, ezt az együttműködést fenn kívánják tartani, ugyanis bár több mint 8000 embert már hazaszállítottak, a külföldön rekedt magyarok száma még mindig 900 körüli.

Hangsúlyozta, hogy a két ország jelentős erőforrásokat mozgósít a gazdaság újraindításáért. Jó hírnek nevezte, hogy tavaly rendkívül magas, 10,6 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolított le egymással Magyarország és Lengyelország és ezt az idei év első két hónapjában még növelték is. Mindkét fél érdekelt az áruforgalom akadálytalan fenntartásában, és mindent megtesz azért, hogy a magyar-lengyel kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat érő károkat minimalizálja – tette hozzá.

Elmondta: megállapították, hogy a világjárvány leküzdése során a nemzeti válaszok működnek leginkább, ahogyan azt is, hogy „európai barátaik” kettős mércét alkalmaznak a jogállamisági vitákban. „Hiszen míg minket amiatt kritizálnak, hogy a koronavírus-törvény lehetőséget biztosít a magyar kormány számára az eredményes cselekvésre, addig a lengyeleket arra próbálják néhányan sarkallni, hogy vezessenek be rendkívüli állapotot, ami lehetővé tenné az elnökválasztás elhalasztását, ami nyilvánvalóan a lengyel ellenzéknek az érdeke” – közölte.

Úgy fogalmazott:

„Ezekben a képmutató európai vitákban mi magyarok és lengyelek a jövőben is számíthatunk egymásra.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy szerdán a visegrádi országok külügyminiszteri értekezletén alapvetően a keleti partnerségről lesz szó, és a lengyel külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy fontos az EU keleti együttműködésének megerősítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!